Opel, den tyske bilgigant, har besluttet at lukke samlefabrikken i Bochum som følge af afmatning på markedet og frugtesløse forhandlinger med fagforeningsrepræsentanter om fastfrysning af de ansattes lønninger.
Det er første gang siden 2. Verdenskrig, at selskabet vælger en så drastisk løsning som at lukke en samlefabrik, men det sker som et led i bestræbelserne på at konsolidere selskabets økonomi.
Efter seks år med røde tal på bundlininen i Opels koncernregnskab præsenterede moderselskabet General Motors i begyndelsen af april en redningsplan, som skulle føre til break even i 2015 og balance i driften af Bochum-fabrikken, hvor MPV-modellen og varebilen Zafira produceres.
Rekonstruktionen af Opels aktiviteter omfattede bl.a. investering af 4 mia. euro i de kommende tre år med henblik på lancering af 23 nye modeller og 13 nye motorer, men også at de ansattes lønninger skulle fryses fast til gengæld for en fortsættelse af Bochum-fabrikkens produktion af Zafira-modellen frem til 2016. Men det ville de ansatte ikke være med til.
Zafira-produktionen flyttes
Til planen hørte også en udvidelse af Opels logistikcenter og reservedelsprodkuktion i Bochum efter 2016, hvilket ville resultere i fortsat ansættelse for 1.200 af fabrikkens ialt 3.000 ansatte. Efter de ansattes afvisning af redningsplanen, er det besluttet at stoppe bilproduktionen i Bochum, som er placeret i Ruhr-området. Derimod forventes logistikcentret opretholdt.
Modsat Bochum-fabrikkens ansatte har de ansatte på Opels andre fabrikker i Tyskland accepteret en fastfrysning af lønningerne mod at koncernen bevarer arbejdspladserne i det mindste frem til 2016. Der er endnu ikke taget stilling til, hvor den fortsatte produktion af Zafira til Opel og Vauxhall skal foregå.
Alternativet kan være fabrikken i Rüsselsheim eller udenfor landets grænser, f.eks. i Polen eller England. En afklaring forventes indenfor den nærmeste fremtid.