Altomvarebiler.dk i Porto:
Opel Astra blev kåret som en suveræn vinder af Car of the Year i Europa. Men ikke alene den internationale pris løb den gamle tysker med. I 11 ud af 13 europæiske lande fik den nationale laurbær om halsen. I de to sidste kom den på andenpladsen.
Det fortæller noget om, hvor rent Opel har ramt den.
God indgang
Og det samme gælder for stationcar-versionen, som først nu er blevet præsenteret for pressen. Væk er alle spor af de gamle sugemotorer. Den svageste og billigste motor er 1.0 Turbo med 105 hk, som tumler den store – men lettere – Astra med største naturlighed. Den erstatter den gamle, forslugne og slatne 1,6’er, som længe har tjent som indgangsmodel uden noget egentligt salg for øje.
Den skulle udelukkende gøre det ud for en iøjnefaldende fra-pris. Og det siger i virkeligheden mere om Opels tankegang, at den billigste også skal være et reelt alternativ til de dyre, fine motorer.
Bred motorserie
Maskineriet består af nævnte 1.0 Turbo, en 1.4 Turbo og en hårdslående 1.6 Turbo med 200 hk i benzinafdelingen. Dieselmotorerne har alle den samme 1,6-liters blok med ydelser fra 95-160 hk.
Det er en kæmpe gevinst for Astras modelprogram, at Opel har præsteret så bredt favnende en motorserie. Men det er ligeså epokegørende for Opels mellemklasse, der har aner tilbage til den første Kadett A fra 1963, at den har tabt sig mellem 110 og 190 kg i forhold til forgængeren.
Noget aldeles fantastisk
Egenvægten starter lige omkring 1200 kg, og det har sammen med skærpede styreegenskaber gjort noget aldeles fantastisk ved køreoplevelsen.
Som én af mine kollegaer, der ellers er kendt for sin kærlighed til sportsvogne og racerbiler, med anerkendelse i stemmen sagde om sin første tur i den nye Astra:
‘Den er responsiv, reagerer hurtigt og helt uden tøven kører den der hen, hvor man drejer rattet. Det er sgu fint.’
Et ekstra nøk
Men andre detaljer er værd at fremhæve i forhold til hatchbacken. For eksempel de ergonomiske sæder, som Opel udviklede til den indeværende generation af Opel Insignia. De har fået et ekstra nøk, så man kan tilkøbe justerbar sidestøtte, massage og kølig luft til bag og rygstykker.
Lukker automatisk
Det er nogle år siden, blandt andre Ford introducerede det lille trick med at åbne bagklappen ved at bevæge foden ind under bagkofangeren. Smart nok. Men nu har et geni fundet ud af, at man lige så ofte har brug for at lukke den efter sig med favnen fuld af pakker. Så Opel har udvidet funktionen til også at kunne lukke efter sig, når man har taget varerne ud af bilen.
Kromlister og faldende linjer
Stationcaren er ikke blevet mindre, ligesom hatchbacken blev det. Men den er blevet justeret indvendigt, så der er blevet bedre plads i højden. Specielt bagtil. Og det kan ses på taglinjen, hvor designerne rigtigt har givet den gas med kromlister og faldende linjer, så den fremstår sporty og dynamisk, selvom den rummer at dejligt stort varerum på over 1,6 kubikmeter.
Om det er lykkedes må være op til den enkelte at vurdere. Opels evolution har under alle omstændigheder taget et kæmpespring fra Astra generation J til K.
Vectra-varerum
Priserne starter på 208.000 kroner på hvide plader. Opel har ikke officielt et gulpladeprogram for deres personbiler. Måske kommer det igen, når erhvervslivet får øjnene op for mulighederne med den smarte bagklap og det nærmest Vectra-agtige varerum. Ligesom Skoda erkendte det for nyligt og genindførte fuldt gulplade-program.