Den japanske bilproducent Mazda har udviklet økologisk plastik af et plante-baseret kompositmateriale, der er stærkt nok til at lave karosseridele af. Og da det er fremstillet udelukkende af plantebaserede materialer, vil det samtidigt være med til at mindske fabrikkens forurening og CO2-udledning.
Den nye plastik kan desuden farves, så det ikke bliver nødvendigt at lakere bilerne. Dermed sparer man også en mængde organiske opløsningsmidler.
Smukkere end lak
Finishen bliver ifølge Mazdas en serie af dybe, blanke overflader, som kommer til at stå renere og smukkere end nogen lak kan poleres.
Mazda har udviklet biomasse-teknologier i en årrække. Under navnet Mazda Biotechmaterial har virksomheden i samarbejde med Mitsubishi Chemical Corporation udviklet bilindustriens første højstyrke-, varmebestandige og plantebaserede bioplast til indvendige dele samt verdens første biotekstil til sæde-polstring lavet udelukkende af plantefibre.
Hvad med pladesmeden
For at kunne anvendes til udvendige dele og de barske miljømæssige faktorer, som de dermed bliver udsat for, skal bioplast være usædvanligt modstandsdygtigt over for temperaturer, ridser og slag.
Nu er det så lykkedes at fremstille et plante-baseret plastmateriale, der kan bruges både indvendigt og udvendigt.
Rent praktisk er det et kompositmateriale, der både kan formes og støbes til slidstærke produkter til erstatning for både plast- og metalbeklædning.
Dermed vil man kunne slibe små ridser væk, men om pladesmeden bliver helt overflødig ved vi ikke endnu.
Klar til produktion
De første prototyper af bildele i det nye plastprodukt bliver afsløret på udstillingen Eco-Products 2014, der åbner i morgen i Tokyo.
Den første model, der skal bygges i plante-plastik bliver den nye MX-5, som går i produktion i 2015. Det bliver i første omgang kun dele til interiøret, der bygges i plastik.
Mazda vil endnu ikke afsløre, om de er så langt fremme med produktet, at de vil sætte navn på flere modeller, der dropper metal-beklædning, eller om de lige vil måle succesen med den lille sportsvogn først.