“Dieselgate” har ikke fået producenterne af dieselbiler til at bygge nye person- og varebiler, der holder sig under EU’s grænseværdier. Det er konklusionen på målinger foretaget af ICCT, der benytter sensorer til at ‘fotografere’ bilernes udstødning.
Målemetoden hedder “remote sensing of motor vehicle exhaust emissions”. Det går ud på at bruge sensorer over vejen eller i siden af vejen til at tage et ‘snapshot’ af udstødningen, idet bilen passerer målestedet.
Uafhængig og billig
Målemetoden har været kendt i cirka 25 år. Styrken ved metoden er, at den er helt uafhængig af bilproducenterne og relativ billig at udføre. Måleapparaterne sættes op ude i trafikken, hvor de høster data fra de biler, som kører forbi.
Svagheden ved systemet er, at det ikke kan måle udslippet af NOx helt nøjagtigt. Skal man måle en bils emission mere nøjagtigt, kan man benytte PEMS-udstyr, der monteres på bilens udstødningsrør og måler udstødningsgassen på den kørende bil. PEMS er til gengæld en dyr og langsommelig metode at anvende.
Aflæser nummerpladen
Sensorerne er koblet sammen med en accelerations- og hastighedsmåler og et kamera, der aflæser den forbikørende bils nummerplade. Desuden består systemet af en ‘vejrstation’ der høster data om de øjeblikkelige vejrforhold.
Systemet kan dermed sammenholde ‘fotografiet’ af udstødningen med data om bilens mærke, model og årgang samt sætte målingen i forhold til f.eks. motorbelastningen og lufttemperaturen.
Nyt rating-system
ICCT (International Council on Clean Transportation), der har foretaget målingerne, er en uafhængig engelsk organisation. Den har til formål at teste bilers brændstoføkonomi i virkelighedens verden.
ICCT har brugt målinger med sensor-teknologi i mange år. Målingerne siden dieselgate i 2015 er nu blevet sat ind i et nyt rating-system, der hedder TRUE (The Real Urban Emissions Initiative). Der er tale om i alt 370.000 målinger fra en række europæiske lande – herunder England og Frankrig.
Fem gange grænseværdien
Konklusionen af disse målinger er ikke gode nyheder for dem, der håber på, at producenterne af diselbiler kan få rettet skuden op. Resultatet viser, at dieselbiler registreret i 2016 udleder fem gange flere NOx-partikler end EU’s grænseværdi på 0,8 mg pr. km.
2017-modellerne er lidt renere, men ligger stadig fire gange over grænseværdien. De værste syndere i målingerne er Fiat- og Chrysler-modeller med to-liters motorer (18 gange over grænseværdien) og modeller fra Renault-Nissan-alliancen med 1,6-liters motorer (14 gange over grænseværdien).
Nyeste dieselbiler dumper også
I følge Peter Mock fra ICCT gør ikke engang de nyeste Euro 6-dieselbiler nogen god figur i målingerne. – Stort set alle dem, vi har målt, bør ikke have adgang til bymidterne, siger han til den engelske avis The Guardian.
Samme avis refererer til en ny engelsk undersøgelse, der påpeger, at dieseldrevne person- og varebiler udgør under halvdelen af Englands bilpark. Alligevel er de skyld i 88 procent af de samlede sundhedsskadelige virkninger fra lette køretøjer.
Tænker på om løsningen er som svenskerne i nogen grad gør, at køre på opgraderet biogas? Giver det mindre miljøbelastning?
Hej Preben, interessant spørgsmål. Desværre har jeg ikke noget svar på det. Mvh Jess Ulrik Verge