I disse dage er der FN-klimakonference i den tidligere vesttyske hovedstad Bonn. Her er ministre og embedsmænd samlet for at udstikke retningslinjer for de ting, man er blevet enige om i Parisaftalen.
I Parisaftalen blev 195 lande i 2015 enige om at ville begrænse udledningen af drivhusgasser på verdensplan. Trump har som bekendt trukket sig fra aftalen, men i Bonn er man så meget desto mere opsat på at vise globalt miljø-lederskab.
Transportsektoren i søgelyset
Konferencen behandler alle former for udledning af drivhusgasser. Derfor er også transportsektoren i søgelyset. Vare- og personbilerne undslipper heller ikke.
Onsdag den 8. november – et par dage inde i konferencen – kom EU-kommissionen med et forslag om at stille endnu strengere krav til vare- og personbilers udslip af CO2.
Kravet er under den nedre grænse
EU-kommissionen ønsker, at nye vare- og personbiler, der sælges i 2030, i gennemsnit skal udlede 30 procent mindre CO2 end i 2021. Målet for 2021 er, at køretøjerne i gennemsnit skal udlede maks. 95 g CO2 pr. km. I 2015 var den gennemsnitlige udledning 118,1 g CO2 pr. km.
Om bare 12 år ønsker kommissionen altså, at biler i gennemsnit skal udlede blot 66,5 g CO2 pr km. Dette er under, hvad der generelt bliver betragtet som den nedre grænse for konventionelle diesel- og benzinbiler.
Kun muligt gennem elektrificering
En så drastisk reduktion har fået adskillige øjenbryn i Danmark til at løfte sig. Lars Aagaard, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, siger:
– Forslaget betyder et farvel til den klassiske forbrændingsmotor. For det her mål kan producenterne kun nå ved at elektrificere vores biler.
Europa må tage handsken op
Han pointerer, at det nu er vigtigt, at Europa og de europæiske producenter tager handsken op og er på forkant med udviklingen.
– Hvis ikke europæiske producenter leverer, skal der nok være nogle kinesiske eller japanske mærker, der kan, siger Lars Aagaard.
USA og Kina gør store fremskridt
EU-kommissionen påpeger, at både USA’s og Kinas bilindustrier gør store fremskridt i udviklingen hen mod moderne lavemissionsøkonomier. For at underbygge denne påstand fremhæver kommissionen, at salget af nye personbiler i EU er faldet drastisk i de senere år. Fra at have udgjort 34 procent af verdens bilhandel før finanskrisen, udgør den i dag kun 20 procent.
Kommissionen mener, at den med forslaget om at skærpe kravet til vare- og personbilers CO2-udslip vil kunne tilskynde europæisk bilindustri til at fremstille de bedste, reneste og mest konkurrencedygtige biler og dermed genskabe forbrugernes tillid.
Må ikke gå ud over mobiliteten
Michael Svane, der er branchedirektør for Transport og Infrastruktur i Dansk Industri, er positiv indstillet over for kommissionens udspil.
– Forslaget er en væsentlig forudsætning for at nå de danske klimamål og for at reducere transportens CO2-udledning i Danmark og resten af EU, siger han i følge Fyens Stiftstidende.
– Det er selvfølgelig afgørende, at den grønne omstilling af transportsektoren ikke går ud over mobiliteten i samfundet, tilføjer han.
Forslaget skal nu diskuteres og forhandles i Europa-Parlamentet og medlemslandene i EU.
Ingen absolutte værdier for CO2-udslip
Kravene til vare- og personbilers udslip er forskellige, når man opgør udslippet i gram CO2 pr. km. Målet for varebilers udslip i 2021 er 147 gram. En reduktion på 30 procent vil betyde, at de må udlede maks. 103 gram.
Men dette tal er kun rigtigt, så længe man måler ud fra NEDC. Men denne er pr. 1. september afløses af WLTP (for nye typegodkendelser), hvor bilernes brændstofforbrug og udslip måles på en ny måde. Derfor kan man endnu ikke opgive det nye emissionskrav i absolutte CO2-værdier.