Virksomheder og offentlige institutioner kan nu glæde sig over, at Danmarks populæreste minivan, Toyota Yaris Van, er vokset i størrelse. Fem centimeter længere akselafstand betyder alverden for komforten bag rattet.
Det betyder, at selv folk på 1,80 meter i højden kan sidde ganske komfortabelt bag rattet – til forskel for forgængeren, hvor man ganske enkelt sad for tæt på rattet fordi sædet ikke kunne komme langt nok tilbage på grund af varerum adskillelsen . Der var for trangt for andre end små sosu-assistenter og piccoliner.
Altomvarebiler.dk har prøvet den nye Toyota Yaris i både benzin og dieseludgave, og her er dieseludgaven bestemt at foretrækker for sin smidighed. 1,3 benzin’eren kræver bare så mange gearskift for at følge med trafikken i forhold til dieseludgaven, der dog har det bedst i tredje og fjerde gear i bytrafik.
Diesel-Yaris trækker nemlig først fra cirka 1.400 omdrejninger, det vil sige fra 65 km/t i femte gear og 75 i sjette, men det vænner man sig til, når man bruger bilens gearskifte indikator. Så kan man se, når det er tid til at skifte gear. Et minus ved dieselmotoren er ellers, at den ikke har stop/start teknik, som kan spare ekstra brændstof.
Mere økonomisk
Økonomien er forbedret – i diesel udgaven nu 25,6 km/l. Den fås også med trinløst automatgear, som mange firmakunder vælger (slider mindre på teknikken), men så går den 25 km/l. Ved blandet kørsel klarer benzinudgaven sig i øvrigt fint. 18,5 km/l, siger de officielle forbrugstal – og her klarede den i en FDM test faktisk 18,2 km/l.
På trapperne er også en hybridudgave af. Om den kommer som varebil, ved importøren endnu ikke. Gulvet i bagagerummet er hævet en smule i hybrid-udgaven – og så er det spørgsmålet, om adskillelsen bliver flyttet for langt frem for at klarede målene som varebil.
Den nye Yaris er ikke så blødt afstemt som forgængeren, men den er stadig i den bløde afdeling. Der er en del krængning, når man gennemkører de skarpe sving med pæn fart. Bilen er dog ganske komfortabel – og man bliver ret hurtigt dus med bilen. Sæderne er langt bedre end før – stadig noget bløde, men med bedre støtte til ryggen og bedre (anti whiplash) nakkestøtter end forgængeren.
Vi skal også fremhæve bilens lille vendediameter på 9,4 meter, som gør den til en ørn i en snæver baggård.
Yaris er i dag mere europæisk end japansk opbygget, men det er da også fabrikkens europæiske designcenter i Sydfrankrig, der har sat de største fingeraftryk på den nye udgave. Og så bygges den til markederne i Europa fortsat på Toyotas fabrik i Valenciennes i Nordfrankrig.
Man sidder lavere
Foruden at have fået længere akselafstand, er den nye Yaris også blevet fem centimeter lavere – fint for de, der ønsker en mere sporty fremtoning, men skidt for de, der elskede den høje siddeposition a la MPV. Nu er den lige så lav som de andre småbiler i klassen. Vil man sidde højt nu, må man op en den dyrere SportsVan – eller vælge en bil som Citroën C3 Picasso Van eller Opel Meriva Activan.
Yaris har som sin forgænger sin styrke i robustheden. Bilen er rigtig godt skruet sammen – og forarbejdningen til varebil holder samme linje.
Designet er meget skarpere end tidligere. Et kæmpe plus ved designet er, at Toyota nu har flyttet instrumenterne hen foran føreren i stedet for centralt placeret, hvor man måtte tage øjnene fra vejbanen for at se, hvor stærkt man kørte. Omvendt har det betydet, at tre aflæggerum øverst på instrumentbrættet nu er blevet til ét.
Bag rattet føler man sig meget bedre tilpas end i forgængeren. Der er mere plads til at strække benene, når man er over 1,80 meter høj. Man kan vælge at sidde med knap så stor hældning i førersædet, så nu kan man næsten strække benene. Sædevarme er også standard.
Billigt navigationsanlæg
Modellerne, som vi prøvede, var den danske topudstyrs-version T2 Touch, som har det fremragende informations- og navigationsanlæg ”Touch and Go”. 6.000 kroner koster det ekstra, og det er faktisk billigt. Der er trykfølsom skærm med flere funktioner – med navigation, bakkamera, bluetooth, USB og tilkobling til mobiltelefonen (aux-in).
Desuden var der så hældt et aircondition anlæg i til 10.000 kroner, aftageligt hængertræk til 8.375 kroner og en varerumsbakke til 2.000 kroner. Måske praktisk for at holde varerummet pænt og rent – men den kan ikke forenes med brugen af fastspændingskrogene, som her gemme sig under bakken og måtten. Man skal også leve med en indvendig læssekant på 15 centimeter. Læssekanten fra vejen til varerummets kant er 68 centimeter.
Vi skal her også nævne trailervægten, som er 1.050 kg. på dieseludgaven og 900 kg. i 1,3 benzinudgaven. Men kun 750 kg. i 1,0 basisudgaven
Sikkerhedsmæssigt har Yaris syv airbags, VRC-elektronisk stabilitetssystem (esp), antispin (traction control), abs-bremser, selestrammere, anti whiplash sæder og bremseassistent.
86.871 kroner plus moms koster billigste benzin Yaris Van – men det er i firmahenseende nok dieseludgaverne, der skal sælge bilen. Så hedder det fra 103.760 kroner.
Der skal sælges 3.000 Yaris om året i alle udgaver. De senere år har van-salget været et par procent – men det skal den nye model ændre på.
Teknik: Toyota Yaris Van D4-D
Motor: 4 cyl. 1,4 turbodiesel.
Ydelse: 90 hk v. 3.800 omdr.
Moment 205 Nm v. 1.800-2.800 omdr.
Forbrug: 25,6 km/l.
Årlig grøn ejerafgift: 1.320 kroner.
CO2-udslip: 103 gram/km
Energiklasse: A.
Miljø: diesel partikelfilter
Acc. 0-100 km/t: 10,8 sek.
Topfart: 175 km/t
Vendediameter: 9,4 meter.
Varerum: 1.360 x 1.300 x 950 mm.
Mellem hjulkasser: 995 mm.
Bredde bagklap: 1.010 mm.
Læssehøjde: 67 cm.
Trailervægt m. bremser: 900 kg.
Køreklar vægt/totalvægt: 1.125/1.470 kg.
Garanti 3 år/rust 12 år
Servicekontrakt med 45.000 km/3 år med moms: 257 kr/md (21 øre pr. km).
Pris: Fra 103.760 kr. plus moms.
(testbil ca. 123.000 kr. plus moms)