Den tyske virksomhed PakSafe har fremstillet en taske, som skal spare pakkechaufførerne for en ekstra tur, hvis kunden ikke er hjemme.
Skal du aflevere et vandrør, en udstoppet stork eller en stige til tagrenden, må du komme igen en anden dag. Men de fleste pakker skulle kunne være i den.
Pakkens modtager er taskens ejermand. Men som den hænger der på døren, ligner den en åben invitation til enhver pakketyv, der måtte komme forbi. Tasken er dog låst, og dens materiale skulle være solidt nok til ikke lige at kunne sprættes op med en kniv. Gælder det mon også bæltet, den hænger i? Kan den modstå en saks?
Alle kan lægge pakker i tasken
Faktum er, at hænger tasken på døren, kan enhver chauffør – fra ethvert pakkepost-firma – komme af med pakken. Ejeren af tasken har betalt 80 euro for tasken, og skulle nogen finde ud af at stjæle indholdet, er taskens ejer forsikret mod tyveri for op til en pakkeværdi af 750 euro.
Når tasken ikke er i brug, kan den foldes sammen og opbevares inde i huset.
Mange kører forgæves
Ikke så overraskende mener PakSafe, at deres taske har et stort potentiale for udbredelse. Og måske har de ret.
Det er i hvert fald et reelt problem, at mange kurérer kører forgæves med pakker, fordi kunden ikke er hjemme. Ikke alle har jo en pakkepostkasse, og af gode grunde tillader mange modtagere ikke, at man stiller leverancen i carporten, haveskuret eller kælderhalsen.
Dertil kommer de mange mennesker, der bor i etageejendomme.
Pakkeshops er ikke den ideelle løsning
Løsningen på dette kan jo så være, at kunden selv henter pakken i en nærliggende butik eller en pakkeboks med selvbetjening. Men i følge PakSafe viser undersøgelser, at folk ikke så overraskende foretrækker hjemmeleverancer.
Dette er således et konkurrenceparameter for internetvirksomhederne. En ulempe ved at kunderne selv skal hente deres pakker et sted i nærområdet er, at de så skal ud i deres biler, hvilket øger miljøbelastningen og trængslen i trafikken.
Tyske kørselsforbud lurer i kulissen
En anden mulighed er, at chaufføren kommer igen en anden dag. Men dels vil det også bidrage til mere trængsel og mere kuldioxid, dels vil det fordyre leverancen for kurérvirksomheden.
Desuden er de tyske distributører oppe imod de lurende kørselsforbud i byerne. For nylig blev det afgjort, at bymyndighederne med loven i hånden vil kunne friholde deres byer for kørsel med dieseldrevne biler op til og med Euro 4-standarden. Næste skridt bliver så Euro 5-bilerne, der sammen med de ældre udgaver udgør 80 procent af den tyske distributionsflåde på 50.000 varebiler.
Ekstra omkostninger væltes over på forbrugeren
Distributørernes omstilling til el-drift i flåden kommer til at koste dem penge, og PakSafe ser kun én mulig betaler: Kunden, der skal modtage pakken.
Men hvis chaufførerne aldrig skal køre to gange for at komme af med pakken, så bliver ekstra-regningen måske knap så stor, hævder PakSafe.
DHL har fået en lignende ide
Så måske vil den miljøpolitiske udvikling sætte skub i salget af PakSafe’s tasker. Foreløbig kan de dog kun købes i Tyskland, og i øvrigt er tasken ikke nogen ny opfindelse.
I 2015 gik DHL og onlinevirksomheden Zalando i samarbejde om at udføre forsøg med lignende tasker til etageejendomme. Forsøget foregår i Berlin, men de to parter har ikke offentliggjort resultater af forsøget endnu.