Alt er nyt. Ikke noget med facelift af noget tidligere, ikke noget med at bygge på en eksisterende platform, ingen genbrug fra det øvrige modelprogram. Mazda CX-5er ny fra øverst til nederst, forrest til bagest.
Nå ja, bortset fra rattet, knapper og greb rundt omkring. Men det kan man se igennem fingre med, når man står med så godt et resultat af en helt ny bil.
For Mazda startede på en frisk, da de opfandt Skyactiv-begrebet, som dækker over hele drivlinje-konceptet i den nye linje af biler, de spytter ud for fremtiden.
Og det virker. Faktisk virker det helt eminent.
Undervognen leverer rigtigt god føling med vejen, glimrende dæmpning og en bedre opretning efter sving, end man er vant til i biler i denne klasse.
Men der er også lidt for meget stram undervogn over sæderne, som er bygget til store, brede europæere med solide frokoster som et fast holdepunkt i en travl hverdag. De er faste og gode til mange ture; men ikke i samme grad til lange ture, hvor det bliver lidt svært at finde en ordentlig siddestilling.
Lækker dieselmotor
Vi har tidligere prøvet den manuelle gearkasse i CX-5. Den virker stram og præcis. Det samme gælder automatgearet, der fungerer helt problemfrit. Ikke forstået sådan, at det er en overraskelse, at den skifter gear uden kobling. Det har vi jo set før fra tid til anden. Men man bemærker det ganske enkelt slet ikke, når man kører. Og det samme gælder for det automatiske firehjulstræk.
Vi testede den med den stærke dieselmotor, der ligesom sin benzindrevne fætter er af den nye Skyactiv-type. Det betyder sænkede kompressioner, hurtigere respons på speederen og bedre brændstoføkonomi. Det sidste er selvfølgelig vigtigt, når man vælger at give en bil både firehjulstræk og automatgear, for de to har aldrig gjort noget for at nedsætte forbruget.
Til gengæld har de gjort noget for komforten og sikkerheden, og parret med den lækre nye dieselmotor, får man en drivlinje, der gør det rigtigt sjovt og nemt at køre en CX-5.
Eneste anke er, at motorstøjen ofte bliver lidt markant i lydbilledet, som heller ikke er helt godt ved høje hastigheder.
Effektivt automatgear
Men Mazda har præsteret en splinterny automatgearkasse, der ifølge dem selv kun koster en enkelt kilometer på literen, så den i stedet for at køre 19,2 på literen med den nye manuelle kører 18,2 med den nye automatiske.
Det er ganske enkelt imponerende i en SUV med så mange kræfter, at den kan accelerere fra 0-100 på 9,4 sekunder på trods af en køreklar vægt på over 1,6 ton.
Varerumsopbygningen giver adskillelse bag både fører og passager. Det er godt at se, for hvem har egentlig besluttet, at passageren i varebiler ikke har krav på samme beskyttelse som føreren?
Men som sædvanligt, fristes man til at sige, har opbyggeren ikke gjort sig den ulejlighed at tilpasse kassen under det plane gulv, så det virker som en integreret del af bilen. Lige, ubehandlede plader med rette vinkler præger opbygningen i CX-5, som den gør det i de fleste andre ombygninger af personbiler til gule plader.
Når vi nu har en hel industri, der brødføder sig i kraft af vores pudsige afgiftssystem, så kunne man godt ønske en lidt pænere finish på projektet.
Fakta:
Testbil: Mazda CX-5 Skyactiv-D AWD Optimum van
Motor: 2191 ccm, R4, 16V turbodiesel
Effekt: 175 hk ved 4500 omdr./min.
Drejningsmoment: 420 Nm ved 2000 omdr./min.
0-100 km/t: 9,4 sekunder
Topfart: 204 km/t
Gennemsnitligt forbrug: 18,2 km/l
CO2-udledning: 144 g/km
Køreklar vægt: 1.622 kg
Tilladt totalvægt: 2.120 kg
Nyttelast: 502 kg
Varerum: 1.620 liter
Anhængervægt med bremser: 2.000 kg
Pris: 269.030 kroner plus moms (314.087 med moms)
Billigste: (2,0 Benzin 165 hk) 189.650 kroner plus moms(221.571 kroner med moms)