Norges Lastebileier-Forbund (NFL) mener, at stadig flere chauffører i godsvarebiler under 3500 kg presses til at køre i så mange timer ad gangen, at det truer trafiksikkerheden.
Forbundet kræver nu, at der gøres tiltag for at stoppe den uheldige udvikling. De henviser til Danmark, som de mener har taget det første skridt i retning af mere kontrollerbare forhold i branchen.
Mere fleksibilitet
I følge NFL oplever man i Norge et stærkt stigende antal godsvarebiler.
Forbundet mener, at årsagen til stigningen skal findes i en efterspørgsel efter mere fleksibilitet. En fleksibilitet som kun godsvarebilerne kan sikre.
De større køretøjer over 3500 kg er nemlig – som i Danmark – underlagt strengere krav. Chaufførerne skal overholde køre- og hviletidsbestemmelser. Desuden skal de betale mange bompenge, og de skal have en chaufføruddannelse.
Et nyt marked
-Dette har skabt et nyt marked, som nu for alvor er i færd med at true trafiksikkerheden. Derfor har vi bedt myndighederne vurdere mulighederne for at iværksætte hastetiltag for at skabe bedre forhold, siger NFL-direktør Geir A. Mo.
For nylig fremlagde han denne og andre problemstillinger for samfærdselsminister Jon Georg Dale (Fremskridtspartiet). Samtidig blev der holdt kontroller i kølvandet på ‘Black Friday’-salget.
Trafikfarlige forhold
I alt 322 godsvarebiler blev kontrolleret. Af disse kørte 13 procent med overlast. Hver fjerde bil havde tekniske mangler. Hvor længe chaufførerne havde kørt, var det dog ikke muligt at kontrollere.
Men NFL skriver i en pressemeddelelse, at de har været i kontakt med chauffører, som melder om “stærkt trafikfarlige forhold”. NFL nævner en polsk chauffør – kaldet Patryk – som eksempel.
38 timer bag rattet
Patryk havde tjent 700 euro på en måned. Han havde arbejdet og boet i sin Fiat Ducato og fortalte – i følge NFL – at vagter på 15-20 timer var helt normalt.
-Min personlige rekord er 38 timer, men så drak jeg også meget Red Bull, skal han have fortalt til NFL. Forbundet henviser i den forbindelse til studier, som viser, at hvis man har været vågen i 24 timer og kører bil, svarer dette til at køre med en promille på 1,0.
Fartskrivere til varebiler
Geir A. Mo mener, at denne historie understreger behovet for at regulere varebilsmarkedet på samme måde som anden godstransport. -I Norge lægges der stor vægt på, at chaufføren skal kunne køre bil på forsvarlig vis. Men det som chaufførerne fortæller os indikerer, at dette slet ikke er tilfældet, og at disse varebiler ikke bør køre på vejene, siger han.
På EU-niveau er der drøftelser om, hvorvidt varebiler, som kører med gods, skal underlægges regler om køre- og hviletider. -Det er positivt og afspejler NFL’s opfattelse, at disse regler skal gælde – med visse tilpasninger – for alle godskøretøjer uanset deres størrelse.
Har ikke tid til at vente
-Men vi har ikke tid til at vente på eventuelle tiltag, der måtte komme fra Bruxelles. Dertil går udviklingen for hurtigt, påpeger Mo. Han henviser til Danmark, som for nylig vedtog en lov om godskørsel i varebiler for fremmed regning.
-Reglerne gælder i første omgang kun for danskregistrerede varebiler, men loven medfører, at også udenlandske varebiler bliver underlagt regler om kabotage. Dette giver ingen garanti mod trafikfarlige arbejdstider, men det er et stort skridt i den rigtige retning og noget, som vi hurtigt burde kunne indføre også i Norge, lyder det fra Geir A. Mo.