Støddæmperne på din bil sikrer, at affjedringen er god, og køreoplevelsen er behagelig. Ligeledes er det med til at afdæmpe de rystelser og lignende, som det kan give, når man kører over bump, på ujævn vej og lignende. Færre og mindre alvorlige rystelser fører til mindre belastning af chassiset og øvrige dele af bilen.
Der er således ingen tvivl om, at det er vigtigt med nogle gode støddæmpere. Derfor får du her en lille guide til, hvordan du sørger for at vedligeholde dem – og hvornår de skal udskiftes.
Sådan vedligeholder du bedst dine støddæmpere
Støddæmpere er nogle ret komplicerede dele til bilen. De består af flere mindre elementer, hvoraf op til flere skal bevæge sig i samspil med hinanden. Derfor er det som regel bedst at overlade det løbende vedligehold af støddæmperne til mekanikere, der ved, hvad de laver.
Du kan dog gøre en indsats for, at din bils støddæmpere bliver slidt mindst muligt. Det gør du blandt andet ved at sikre, at dine dæk har det helt rigtige lufttryk. Både kan det være med til at sikre en bedre og mere sikker køreoplevelse, men det reducerer også belastningen på bilens støddæmpere.
Samtidig kan du være opmærksom på at køre stille og roligt over bump og andre ujævnheder i vejen – eller også helt undgå dem. På den måde belaster du også støddæmperne mindre, samtidig med at du også udsætter resten af chassiset og bilens dele for færre rystelser.
Generelt er det vigtigt at huske med biler, at når du reducerer belastningen, mindsker du også slitagen.
Hvornår er det tid til at udskifte støddæmperne på en bil?
Man plejer som regel at kunne mærke og høre, når det er ved at være tid til at udskifte støddæmperne på sin bil. Begynder bilen at lave en høj klonk lyd, når du kører over bump, kan det typisk betyde, at fjedrene skal skiftes. De er som udgangspunkt designet til at kunne klare hele bilens levetid, men diverse forhold kan gøre, at de bliver slidt hurtigere, og derfor skal skiftes på et tidspunkt.
Sådan gør du:
Kilde: Videoinstruktioner til udskiftning af støddæmpere taget fra AUTODOC.DK
Hører du derimod en raslende lyd, når du kører, eller opdager du, at en af siderne på din bil hænger lidt tættere på jorden end den anden, så er det også et tegn på, at der skal kigges på støddæmperne. Disse kan være gode tommelfingerregler at pejle sig efter.
Generelt skal du blot huske, at hvis bilens affjedring og komfort virker til at være forringet, så er det sandsynligvis støddæmperne, den er gal med. Hvis du ikke selv kan udskifte dem, skal du normalt bede en mekanikerven om at udskifte dem for dig.