Da magasinet ”Auto Bild“ for andet år i træk var henvist til at kåre en britisk model som ”Value Master“, er det med tyske bilers ry for kvalitet in mente fristende at tro, at det må have været omtrent ligeså let som at sluge en stædig, 2-puklet kamel med stive ben.
”Auto Bild“ har ikke desto mindre kåret den 5-dørs Mini Cooper som ”Value Master 2015“, hvilket betyder at den på længere sigt regnes for det bedste køb på fire hjul i klassementet for superminier.
Britisk ikon på tyske hænder
Superminier er – foruden Mini Cooper – biler som VW Polo, Ford Fiesta, Peugeot 208, Opel Cors og Hyundai i20; alle mellem 3900 og 4100 millimeter lange.
Ganske vist er det den tyske BMW-gruppe, som står bag Mini Cooper, men bilens historie og gundlæggende DNA er så britisk som noget, og desuden produceres Mini med undtagelse af to modelvarianter ligesom den oprindelige Mini på Cowley-fabriken i Oxford.
Frresten er det ikke første gang, at en Mini kommer ud som vinder i denne sammenhæng.
Blandt de største i klassen
Ifølge ”Auto Bild“ er den 5-dørs Mini Cooper bilen, som byder på den længstvarende værdi på det tyske marked – et forhold som ikke umiddelbart kan genkendes i dansk regi på grund af anskaffelsesprisen for den pågældende model i forhold til de førnævnte konkurrenter.
En 5-dørs Mini Cooper er ganske vist en af de store i supermini-klassen, men herhjemme koster den som van fra 180.557 til 248.321 kroner inklusive moms, hvor en tilsvarende 5-dørs van-udgave af klasselederen VW Polo koster fra 113.273 til 180.312 kroner, en 5-dørs Peugeot 208 Van fra 121.548 til 131.238 kroner og en 5-dørs Ford Fiesta Van fra 95.810 til 133.660 kroner.
Generelt den bedste
I Tyskland er Mini Cooper bedre stillet på grund af en gunstigere bilbeskatning, og 5-dørs udgaven følger i slipstrømmen fra sidste års ”Value Master“ – Mini Cooper S Countryman.
Titlen som ”Value Master“ er baseret på en prognose lavet af eksperter hos forskningsinstituttet Schwacke, der vurderer hvilken gensalgsværdi der efter fire år kan forventes for en ny bil registreret i 2015.
Vurderingen baseres på bilens anskaffelsespris kombineret med dens egenskaber, driftsomkostninger, lanceringstidspunkt, image, konkurrencesituation i klassementet såvel som aktuelle tendenser i bilmarkedet og den økonomiske udvikling generelt.
Dominerende siden 2005
Analysenmodellen anvendes til at bestemme hvike modeller, der byder på den længstvarende værdi i 13 kategorier – og dér står Mini stærkt eftersom mærket har været dominerende i superminiklassementet siden 2005.
Ifølge Schwacke-analysen vurderes det, at gensalgsværdien for den 5-dørs Mini Cooper efter fire år vil være 65,6 procent af anskaffelsesprisen.
Det er samtidigt den højeste gensalgsværdi for en enkelt model i 2015-analysen – uanset klassement.
Bredt modelprogram
Man kan naturligvis gætte på, at det brede modelprogram spiller en rolle for Mini-seriens popularitet i Tyskland – foruden 3- og 5-dørs hatchbacks byder serien på varianterne Countryman, Paceman, Coupé, Cabriolet, Roadster og John Cooper Works samt en fabriksproduceret varebiludgave med blændede sider.
Denne model kan dog ikke kan godkendes efter det bizarre danske regelsæt for varebilers indretning, hvorfor det kræver ombygning af personbilmodeller for at få den godkendt som varebil.
Fine normværdier
Analyseinstituttets høje rating af Mini Cooper skyldes nok ikke mindst de officielle normværdier for brændstofforbrug på 4,7-4,8 liter per 100 kilometer og for CO2-udslip på mellem 109 og 111 gram per kilometer for den 5-dørs Mini Cooper med en 3-cylindret bi-turbo motor med 136 hestekræfter, der sparker bilen op i 100 kilometer i timen på 8,2 sekunder – omend modelsplittet reelt omfatter syv forskellige motorvarianter, fire benzindrevne og tre dieseldrevne, hvortil kommer muligheden for at tilvælge bilen med 6-trins Steptronic-automatgear.
Akselafstanden i 5-dørs modellen er desuden 72 millimeter længere end i 3-dørs versionen, hvilket kombineret med de to ekstra sidedøre bidrager til at øge bilens fleksibilitet og brugsværdi.
Dertil kommer så lige det med værdifastheden.