KBA i Tyskland, som svarer til Trafikstyrelsen, har beordret Mercedes til at tilbagekalde alle Mercedes Vito med 1,6-liters dieselmotor. Det er den, de har indkøbt hos Renault-Nissan Alliancen.
Årsagen er, at en række test har vist , at noget software, der skal reducere motorens udstødningsværdier, er i strid med reglerne. Dermed synes jagten på overtrædere i kølvandet på Dieselgate, som i 2015 kostede Volkswagen milliardbøder, at have givet endnu en fisk i nettet.
Tager retssagen
Tyskland Transportministerium har siden februar undersøgt cirka 1000 Mercedes Vito varebiler, og det er altså disse undersøgelser, der har vist tegn på software, der skal vise lavere CO2- og partikeludledning, end der i virkeligheden er tale om.
Mercedes-Benz har øjeblikkeligt meddelt, at man vil tage en retssag for at tilbagevise beskyldningerne, samt at de to detaljer i softwaren slet ikke er nødvendige for at bestå de skrappe emissionstest.
Volkswagen i fedtefadet
Samtidigt siger bilgiganten, at man samarbejder med myndighederne, og at de berørte ejere af Mercedes Vito 1.6 CDI vil blive indkaldt til en gratis software opdatering så snart, de har den klar.
Og det er nok klogt, for de amerikanske myndigheder, som i sin tid fik Volkswagen i fedtefadet, er begyndt at interessere sig meget for sagen.
Snydesoftware
Det er over et år siden, at anklagemyndigheden i Stuttgart, hvor Daimler har sit hovedkvarter, indledte en decideret efterforskning af medarbejderne i koncernen, fordi man havde mistanke om, at der var snydesoftware i Mercedes-Benz dieselbiler.
Først i februar kom det frem, at man have en specifik mistanke til softwaren i den fransk-japanske motor, som driver de mest brændstoføkonomiske udgaver af Mercedes Vito.
Kæmper med troværdigheden
Siden dieselskandalen i 2015, hvor Volkswagen indrømmede at have snydt med softwaren i tusindvis af biler med TDI-motorer, har europæiske bilproducenter med VW, Mercedes-Benz og BMW som de mest fremtrædende oplevet en voldsom tilbagegang i salget af dieselbiler.
VW kæmper stadig med troværdigheden, mens de investerer milliarder i alternative motorteknologier.
Overvåges i tre år
I USA overvåger myndighederne VW-koncernens arbejde med fuld adgang til al udvikling og produktion. Det er en del af den aftale, der blev indgået med VW sidste år, og det skal foreløbigt vare i tre år.
Så sent som i denne uge fik VW så et offentligt dask over snuden, da de amerikanske myndigheder var ude med brok over, at VW ikke gør nok for at genvinde den troværdighed, de mistede under Dieselgate.