Mens alle taler om el-biler og drømmer om forbrændingsmotorens snarlige død, er der andre, som måske ser mere realistisk på den benzin- og dieseldrevne motors fremtid.
“84 procent af alle verdens køretøjer vil være drevet af forbrændingsmotorer i 2035.” Det meddeler Mazda Motor Corporation i en pressemeddelelse, hvor de anfører “International Energy Agency” som ophav til denne fremskrivning.
Nyt treparts-samarbejde
I samme meddelelse annoncerer Mazda, at de er gået i samarbejde med Saudi Aramco og japanske AIST. Saudi Aramco er et olieselskab, der ejes af den saudiarabiske stat. AIST er et japansk forskningsinstitut med det fulde navn “Advanced Industrial Science and Technology”.
De tre parter mener, at der i miljøforskningen foreløbig er blevet kigget på for lille en del af den værdikæde, der begynder ved råolien i jorden og ender ved hjulene på asfalten. Der fokuseres på den del af kæden, der kaldes “tank to wheel” – altså fra brændstoffet suges ud af tanken til kræfterne er omsat til fremdrift.
“Well to wheel”-perspektiv
For at fremme miljøforskningen yderligere mener parterne, at det er nødvendigt at udvide perspektivet til at omfatte hele værdikæden, hvilket kaldes “well to wheel”, hvor man starter forskningen helt fra udvindingen af råolien.
Saudi Aramco’s rolle i samarbejdet er at udvikle et nyt brændstof. Det skal produceres gennem en raffinerings-teknologi, der resulterer i lavere CO2-udslip. Mazda og AIST skal udvikle en motor, der kan køre på dette brændstof.
Taler forbrændingsmotoren op
Mere specifikke er parterne foreløbig ikke om deres forskning. Men det er ikke første gang, at Mazda taler forbrændingsmotoren op i stedet for ned. Sidste år var bilfabrikanten ude med meldinger om, at man ikke har nogen planer om at bevæge sig væk fra forbrændingsmotorer.
Faktisk har de heller ingen planer om at droppe dieselmotoren i deres personbiler. I stedet vil de udvikle den særlige kompressionstænding, der foregår i en diselmotor, til også at kunne fungere i en benzindrevet motor.
Om den motor så kræver noget benzin, der er fremtryllet i et arabisk olie-laboratorium, melder historien dog ikke noget om.