Kia har præsteret en rigtigt fin ombygning af cee’d. Helt afgørende er, at koreanerne er så forhippede på at skabe overdådig benplads til bagsædepassagerer i deres personbiler, at forsæderne i ombygningen til varebil kan skubbes næsten lige så langt tilbage som i personbilen. Samtidigt skråner adskillelsen med beskyttelse af både fører og passager så tilpas bagud, at man kan have både lange ben og en tilbagelænet kørestilling i en cee’d van.
Resultatet er, at stort set hele personbilfornemmelsen er overført til gule plader til en besparelse på rundt regnet 100.000 kroner.
Det vil sige et pænt udstyrsniveau i en fuldt opdateret mellemklassebil med rigelig komfort til daglige, interregionale gøremål.
Påhængsvægten er på 1500 kg, medmindre du vælger en 1,6 CRDI med automatgear. Det gør du dog heller ikke, for det gammeldags automatgear til dieselmodellen koster cirka 20.000 kroner plus moms i anskaffelse og rykker over fem km/l af brændstoføkonomien. Men hvis du gjorde, ville den tilladte påhængsvægt være 1300 kg.
Økonomisk benzinsluger
Skal du absolut have automatgear, er en benzinmotor et reelt alternativ. 1,6 GDI kan nemlig fås med en dobbeltkoblings-gearkasse, som til cirka 15.000 kroner plus moms, og som ikke påvirker benzinforbruget synderligt.
Men uanset hvilken drivlinje du vælger, er der 1,6 kubikmeter varerum at gøre godt med.
Den danske importør er en af dem, der stadig har varebil-udgaver af deres stationcars på den officielle prisliste. På grund af diverse afgiftsomlægninger er markedet skrumpet betragteligt ind, og flere og flere mærker lader det være op til den enkelte forhandler at stå for ombygning og prissætning fra gang til gang.
Derfor skal det også tages med et gran salt, når Kia nøjes med at have diesel-modellerne på prislisten. Det giver bare ikke den store mening at ombygge benzinprogrammet, fordi prisforskellen i forvejen er så lille, at den stort set helt udviskes i vanudgaverne.
Så billigste cee’d van er en 1,4 CRDI Active til 130.000 kroner plus moms.