Kender man motorløbet Isle of Man TT, kender man også den engelske road racer Guy Martin. Han har kastet sin 210 hk-stærke superbike rundt på øens veje med op til 290 km/t.
Det er blevet til adskillige podiepladser i den livsfarlige sport og efter sigende skulle Guy Martin have brækket ryggen to gange. TV-seere til Channel 4 kender ham for programmer, hvor han forsøger at sætte fartrekorder i forskellige køretøjer.
Kører 60.000 km/år
Helt så stærkt går det ikke, når han transporterer sin motorcykel til og fra motorløbene. Det er i de seneste 15 år foregået i Ford Transitmodeller.
Hvert år bliver det til over 60.000 km’s kørsel, og han er godt i gang med at slide på en udgave af den nyeste to-tons Transit. Men det er dog ikke det hele ved bilen, som sidder lige i skabet.
Mangeårig tradition
Så han besluttede sig for at teame op med Malcom Sport – Road Technology (MS-RT), der er en udløber af rallyteamet M-Sport Ford World Rally Team. M-Sport-teamet ledes af rallylegenden Malcom Wilson, der også står bag MS-RT, og teamet sørger for klargøring og drift af Fords officielle WRC-rallybiler.
MS-RT har en mangeårig tradition for at karrosseritune og style varebiler og pickup’er fra Ford. Det gælder Transit Custom, Ranger og Connect – og nu også den store Transit.
Plads til nogle forbedringer
Den hedder “Guy Martin Proper Edition”. For som nævnt syntes Guy Martin, at der var et par ting ved standard-Transitten, der godt kunne forbedres lidt – så den fik lidt mere attitude og blev lidt mere praktisk.
Dels skulle den være lidt mere anvendelig for teamet “Guy Martin Racing”, dels skulle den også tjene Guy Martin i hans job som lastvognsmekaniker.
Transitten er hjem nr. 2
- Faktisk bor jeg næsten i min Transit. Jeg tager på arbejde, jeg henter lastvognskomponenter og transporterer mine motorcykler. Min hund Nigel sidder på passagersædet, og ofte overnatter jeg i bilen, når jeg er til løb eller er afsted på TV-optagelser, fortæller den 37-årige road racer.
- Det har gennem årene givet mig tid til at tænke over, hvad der kunne ændres og gøres bedre. Forlygterne kunne godt være lidt skarpere, og beklædningen i lastrummet var ikke helt så hårdfør som jeg kunne ønske.
Bedre dæk, lettere rengøring
- Standarddækkene kunne godt komme til kort i mudderet bag ved en eller anden staldbygning, og sæderne var ikke helt så afvisende over for olie og andet fedtet snavs, som jeg kunne ønske mig.
- Jeg havde også behov for at kunne stå på fronten af bilen, når jeg skulle rense det øverste af forruden plus at jeg gerne ville kunne komme ind og ud af kabinen omme fra lastrummet.
Med i MS-RT’s program
Ud over det praktiske forbedringer ønskede Guy Martins sig også en rigtig ‘løbsbil’ med et cool udtryk uden at den dog skulle virke overdrevet.
I samarbejde med MS-RT’s rallyeksperter har Guy Martin designet sin egen Transit, og desuden er den kommet ind i MS-RT’s faste program af ombyggede biler, der kan købes i England og Irland.
Kranium med skiftenøgler
I det udvendige har bilen fået en mere hårdfør forkofanger, der kan tåle at blive trådt på. Frontgrillen har fået et sportsligt udtryk og er udstyret med integrerede LED-lamper, der supplerer fjernlyset.
Nederst er forkofangeren forstærket med et aluminiumsskjold som ekstra beskyttelse, og de pulverlakerede alufælge fra Ford er monteret med terrændæk. Det hele toppes op med et Guy Martin-logo med tilhørende kranium og krydslagte skiftenøgler.
Et stykke af dødsdromen
I kabinen er standard-indtrækket erstattet med læder i kombination med mere rengøringsvenligt tekstil. Sportsrattet med orange bund og syninger er betrukket med nappa og desuden udsmykket med Guy Martins logo.
Det mest kuriøse indslag i kabinen er et minde fra den dødsdrom, i hvilken Guy Martin satte hastighedsrekord i 2016, hvor han fik motorcyklen op på 125,5 km/t. Mindet fra verdensrekorden har man så i form af et stykke fra dødsdromens væg påtrykt bilens serienummer.