(Altomvarebiler i Frankfurt):
Alle bilmagerne render rundt som vilde for at overgå hinanden med kopier og inspirationer af hinandens online-POI-GPS-apps og hvad har vi. En topmodel er bare ikke en topmodel, hvis der ikke hører et helt bibliotek af mere eller mindre ubrugelige apps til.
Men Opel har gjort et kup med den nye Insignia. De har lavet en manual som app til smartphone. Hvis der er noget, du er i tvivl om, skanner du bare den del af bilen, du vil vide noget om, og så slår den op på det, du skal bruge.
Det er toppen af kransekagen for os mænd, der godt ved, at vi burde sætte os lidt ind i de forbandede instruktionsbøger, men som insisterer på, at livet er for kort til det.
Og så er det bare begyndelsen på de forbedringer, Opel har hældt i Insignia.
Læs om Insignia Country Tourer her
Flere detaljer, mindre detaljeret
De udvendige designdetaljer er kun ændret marginalt. Opels egne designere talte ved præsentationen i Frankfurt om en sænket og bredere kølergrill og ændrede forlygter, men den gamle kan absolut genkendes i den gamle.
Det er overordnet et simplere design både ude og inde, men der er kommet lidt flere detaljer omkring tåge- og forlygter, ligesom kølergrillen er blevet bredere og flyttet lidt ned mod kofangeren for at få den til at syne bredere og mere sporty.
Mest påfaldende er det nydesignede instrumentbord, som er væsentligt forenklet som svar på megen kritik af de mange knapper, som åbenbart har forvirret mange. De er blevet erstattet af en touch screen på otte tommer, hvorfra de fleste funktioner ud over klimaanlægget betjenes.
Det kan i øvrigt også indstilles med en app.
Egen app-shop
Den kan også styres via en lille mousepad placeret lige foran armlænet, så den kræver et minimum af bevægelse og dermed opmærksom fra føreren at betjene under kørslen.
Resultatet er et kraftigt forenklet instrumentbord med færre og mere overskuelige knapper.
Navigationsanlægget er en del af infotainmentsystemet, der kan betjenes på fire forskellige måder: Fra knapper på rattet, fra touchpad mellem forsæderne, ved tryk på skærmen i midterkonsollen og ved brug af stemmen.
Dansk tale til det stemmestyrede infotainment-system kommer først fra modelår 15, som starter i september 2014.
Hele øvelsen omkring Opels infotainment-system handler om at give brugeren så mange muligheder for at fylde alle sine favorit-apps og –indstillinger ind i sin bil, så den bliver så personlig som muligt. Til det formål har Opel lavet sin egen app-shop, som bliver tilgængelig for Opel-ejere en gang i løbet af 2014.
60 procent forbedret
Hvordan det hele hænger sammen, og hvor nemt eller svært det bliver at sætte sig ind i alle disse funktioner og betjeningsmuligheder, bliver vi nødt til at vente med at gennemteste, til Opel får de første Insignia’er hjem i løbet af oktober.
Hvad vi derimod godt kan sige noget fornuftigt om allerede for nærværende, er den nye Insignias forbedrede køreegenskaber.
Hele undervognen er forbedret. Ikke bare strammet op men gennemmoderniseret for at give en mere dynamisk kørestil med et solidt vejgreb uden at gøre den hård og ukomfortabel som en sportsvogn.
Der er foretaget en del ændringer omkring forakslen, og bagvognen er forbedret på hele 60 procent af komponenterne.
Vi har kun kørt den nye Insignia nogle få hundrede kilometer, men førstehåndsindtrykket er en robust og tillidsvækkende køreoplevelse
Tiltrækkende Skat
De mest økonomisk fokuserede købere må nøjes med at nyde den nye Insignias enkelhed og lækre køreegenskaber. I hvert fald, hvis det er indgangstrinet til 299.900 kroner med 1,4-liters turbomotor, der står på programmet.
Den er rettet mod private købere. Resten af udbuddet med benzinmotorer er i den høje udstyrsversion, Cosmo, som alle koster over 400.000 kroner. Men som firmabiler, der trods alt udgår omkring 70 procent af Insignia-salget, er der en række lidt mere tiltrækkende beskatningsgrundlag at gå ud fra.
Vælger man det mere overdådigt udstyrsniveau, Cosmo, får man hele pakken med adaptiv fartpilot og app-forberedt infotainment.
Van-priserne har Opel ikke beskæftiget sig med endnu, men vi gætter på, at sådan en Sports Tourer, der starter på 317.000 på hvide plader, kan erhverves for en pris på rundt regnet 160.000 plus moms – og så fremdeles.