MAN’s første og eneste varebil – den nye TGE – havde i går premiere i Esbjerg sammen med indvielsen af et nyt MAN-center til 25 millioner kroner. TGE har siden den 5. september haft rullende Danmarkspremiere hos de forskellige MAN-centre i landet.
Altomvarebiler var på pletten i går ved indvielsen. Samtidig var det en anledning til at kigge nærmere på det center i hele MAN-koncernen, som er længst fremme med de fysiske faciliteter til servicering af varevognene. På en ide fra Søren Bering er centeret blevet indrettet med fem vognporte i værkstedsbygningens gavl.
Dansk ide skal udbredes
– Ved at åbne gavlen for indkørsel kan vi opnå en bedre udnyttelse af hele værkstedsområdet og få mere fleksibilitet bygget ind, sagde Claus Lindholm, der er markedskommunikationschef. Han tilføjede, at ideen vil blive udbredt i resten af Europa efterhånden som der indvies nye centre eller der sker udvidelser.
“MAN Truck og Bus Center”, som centeret hedder, har 25 ansatte, som klarer administration, salg og service. De to første TGE-biler er allerede blevet handlet, og de kan nu se frem til deres første servicebesøg i de nye faciliteter.
Samme vilkår som lastbilkunderne
Til TGE-serviceringen er der indkøbt en 4- søjlet og en 2-søjlet lift, og senere kommer til mobil lift. De fem van-porte bliver i fleksibilitetens navn også brugt til de mindre lastbiler, mens de helt store basser holder på langs af bygningen hen over de store smøregrave.
– TGE-ejere, der skal til service, nyder præcist de samme vilkår som vores traditionelle lastbilkunder, og sådan er det i øvrigt i alle landets MAN-centre, siger det nye centers driftschef Lars Jensen.
Bilen er et produktionsapparat
Det betyder bl.a., at der er 24 timers service, hvis kunden har brug for det. – Som en lastbil er en TGE-varebil at betragte som en del af kundens produktionsapparat. Det koster altså penge, så længe den holder stille. Derfor skal man ikke bestille tid til en reparation. Har man behovet, som kommer man med bilen, og så sørger vi for at have mandskab på vagt til at klare opgaven, tilføjer Claus Lindholm.
Det nye center er indrettet, så det så vidt muligt tager højde for de nye udviklinger i transportbranchen. – Vores fremtid begynder her i dag i dette center, sagde den administrerende direktør for MAN i Danmark, Norge og Sverige Niels-Jørgen Toft Jensen i indvielsestalen. Han er i øvrigt netop er tiltrådt som fungerende adm. dir., i Danmark.
Transportbranchen er under forandring
– Med den udvikling, der sker inden for områder som elektrificering og biogas tror jeg, at vi om ti år vil se en transportbranche, der er helt anderledes end i dag, sagde Niels-Jørgen Toft Jensen.
Og når man kigger rundt i det 2300 kvadratmeter store center får man da også indtryk af et sted, der forsøger at tage højde for den fremtidige udvikling – både hvad angår værkstedsfaciliteter, salgskontorer, lagerlokaler og de øvrige fysiske forhold for medarbejderne.
Ingen kannibalisering
Premierekaravanen af MAN TGE-biler bestod af bl.a. en kassevogn og en chassisvogn med ladopbygning til forskelligt udstyr. Vi fik lejlighed til en lille prøvekørsel, som naturligvis ikke bød på nogen overraskelser.
Bilen er som bekendt identisk med VW Crafter, som allerede er introduceret på markedet, og som vi allerede har testkørt. Baggrunden er, at MAN er et datterselskab af Volkswagen Group, og bilerne kører således afsted på det samme samlebånd på VW’s fabrik i Polen. Hvad der kan ligne en kannibalisering forsvares med, at Crafter og TGE henvender sig til forskellige kundegrupper.
Ros til MAN for sikkerheden
Men i markedsføringens navn skal der jo gerne ‘produktdifferentieres’ en smule, og det gør MAN ved at tilbyde automatisk nødbremse som standard. Man kan med andre ord slet ikke få en TGE uden dette vigtige sikkerhedsudstyr.
Dette skal MAN i øvrigt have ros for. Varebiler er traditionelt mindre sikre at køre i end personbiler, dels på grund af lempeligere lovgivning, dels fordi indkøbere af varevogne ofte ikke er de samme personer, som dem, der sidder bag rattet og skal beskyttes af sikkerhedsudstyret.
Nødbremsen virker kun ved op til 30 km/t
I Crafter hedder den automatiske nødbremse “Front Assist City Emergency Brake”, og den indeholder to integrerede systemer. Den ene del – “Front Assist” – overvåger trafikken forude vha radar. I tilfælde af fare for en påkørsel, advares føreren akustisk og visuelt.
Den anden del – “City Emergency Brake” – kan selv bremse bilen ned. Ved en hastighed på op til 30 km/t kan den selv aktivere bremsen, og i kombination med automatgear kan den bremse bilen helt op.
Forskelle i sikkerheds-standarden
På MAN-sprog kaldes den automatiske nødbremse for “Avanceret Nødbremsesystem (EBA)”, men der er tale om det samme stykke udstyr som i Crafter.
Priserne på TGE og Crafter er nogenlunde ens. Derfor har MAN måttet file lidt ned på det øvrige standard-sikkerhedsudstyr. I TGE er der således ikke airbag til passageren (standard i Crafter). I TGE er der heller ikke parkeringssensor, fartpilot eller dæktryksovervågning, hvilket alt sammen også er standard i Crafter.
Næste gang er Horsens og Bornholm
Søskendeforholdet mellem Crafter og TGE betyder i øvrigt også, at udvalget af varianter og opbygninger er præcist det samme for de to modeller.
Med premieren i Esbjerg er TGE-karavanen ved at nærme sig målet. Næste besøg er i Horsens fredag den 13. oktober, og der sluttes på Bornholm fredag og lørdag den 27. og 28. oktober.