Egentlig har vi jo allerede testet den store varebil fra Volkswagens nye fabrik i Polen. Den er fremragende. Brugervenlig; praktisk; effektiv; tillidsvækkende. Vi gik så langt som til at kalde den for et ‘suverænt stykke værktøj.
Og som det vil være de fleste bekendt – særligt læserne her på magasinet – er den nye MAN TGE jo fuldstændigt identisk med VW Crafter. Eneste ufravigelige forskel er logoet med den brølende løve og så MAN’s karakteristiske måde at udpensle modelbeskrivelsen med både vægt og effekt i efternavnet på døren.
Rundt i landskabet
Så hvorfor bruge tid og energi på at gøre det hele en gang til? Jo, for det første fordi MAN har bestykket en pressebil med det 8-trins automatgear i kombination med den stærkeste motor med 180 hk. Den vil vi selvfølgelig gerne rive en tur rundt i landskabet.
Men primært på grund af alt det, man ikke kan se. Sikkerhedsudstyret, service-setuppet og hele organisationen bag. For selv om MAN TGE er identisk med VW Crafter, så er der stor forskel på, om man vælger produktet fra med VW-logo eller brølende løve i kølergitteret.
Samme lommer
MAN og VW har fra starten pustet sig op til den uundgåelige broder-fejde. Alt andet ville være mistænkeligt utænkeligt. Volkswagen-koncernen ejer begge mærker, så nogle af skillingerne havner i de samme lommer.
Men de nationale salgsorganisationer har ikke noget at deles om ud over markedet, og her handler det om at skrabe den største bid af kagen indenbords.
Guffede løs
VW guffede løs af markedsandelene, før MAN her i efteråret kunne gå i krig. De havde udsalgssteder og en velsmurt organisation oppe i fulde omdrejninger med årtiers rutine i at sælge og servicere varebiler.
Alt dette skulle MAN først til at bygge op ved siden af deres tunge afdelinger med lastbiler og busser. Faktisk er de slet ikke færdige med det. Varebiler er et helt nyt område for dem, og det fornemmer man, når man taler med dem.
Udrykningsbiler
Idéer om udryknings-biler til service og reparation hos kunden, nye koncepter, pakkeløsninger med både tunge og lette biler bobler i hele organisationen. Begejstringen er til at tage at føle på, når den nye varebils-afdeling drøner rundt på gangene og præsenterer idéer hurtigere, end ledelsen kan nå at skyde dem ned.
For ingen tvivler på produktet. VW Crafter har for længst bevist sit værd, kvalitet og praktiske egenskaber som én af markedets bedste store varebiler. MAN har med et pennestrøg fået et suverænt produkt serveret på et sølvfad. Nu er de i gang med at sælge det på både lige og ulige vilkår i forhold til Crafter og alle de andre aktører på markedet.
Lærer gamet
MAN har i et forsøg på at adskille sig lidt fra Crafter valgt at lade Automatisk nødbremse være standard på TGE, mens det meste af det øvrige sikkerhedsudstyr skal tilkøbes i det omfang, det ikke er lovpligtigt. Det er et fint slagnummer, men det er slet ikke her, MAN sætter det store angreb ind.
Hele mentaliteten er anderledes gearet hos lastbil-mærket, som åbent har meldt ud, at man i første omgang har valgt at satse på eksisterende lastbilkunder. De tunge drenge med store flåder. Herfra skal der fyldes på med tiden, mens man lærer gamet udefra og indefra.
Anvendeligheden endevendt
Meget sigende var testbilen udstyret med den stærkeste motor, et solidt anhængertræk og ottetrins automatgear. For lastbilfolk vil have hestekræfter, udstyr og automatgear, så de kan løse alle de opgaver, der bliver smidt efter dem.
Så når nu alle kopholderne er på rette plads, kørestillingen er optimeret og anvendeligheden endevendt, som vi har skrevet om det i vores test af Crafter, så er der faktisk kun gearkassen at kaste sig over i denne test.
Stresset vending
Selvfølgelig skinner VW’s rutine igennem også på dette felt. Den skifter lynhurtigt og umærkeligt, som vi har vænnet os til. Ingen dikkedarer her. Og selv i en stresset trepunkts-vending går det så hurtigt, at det ikke en gang kan gøres hurtigere med manuelt gear.
Eneste ankepunkt er, at den havde en tendens til at være lidt for hurtig med nedgearingerne, når man træder på speederen. Selv uden læs og med konstant hastighed vil den gerne geare ned, når det går opad. Her ville man gerne have en mulighed for at justere til en øko-indstilling, så den i højere grad udnytter motorens moment.
Første begejstring
Til en svagere motor er det forståeligt, at man vil have lidt omdrejninger på, når belastningen stiger, men der burde være forskellige styringer til gearkassen, så den tager hensyn til motorvarianten. Løsningen er at overtage kontrollen manuelt og fiksere gearet med semi-automatisk gearskift, men det er jo ligesom ikke rigtigt det, der er idéen bag et automatgear.
Under alle omstændigheder er det få og små detaljer, man kan pege på. MAN TGE er én af tidens mest komplette store varebiler, og det skal blive spændende at se, hvordan den klarer sig i kampen mod storebror og alle de andre konkurrenter, når den første begejstring har lagt sig, og salgstallene for alvor bliver sammenlignelige.