Produktionen af de to elektriske to-tons søstre, VW e-Crafter og MAN e-TGE er startet på fabrikken i Polen. Vi så e-Crafter for første gang på IAA-messen i 2016, hvor den poppede op som trold af en æske i forbindelse med kåringen af VW Crafter som Van of the Year 2017.
Det kræver ikke de store udviklingsressourcer at lave den om til en MAN e-TGE. Et nyt sæt logoer og navneskilte er stort set kravet. Derfor er produktionen af VW e-Crafter ensbetydende med produktion af MAN e-TGE.
Ikke her til lands
Senere på måneden bliver den så introduceret på den store messe for erhvervsbiler i Hannover, IAA. Det er dog ikke det samme, som at vi får den at se her til lands lige med det samme.
- Danmark står ikke lige først i rækken, når de skal fordeles til de forskellige lande. Vi har lige fået bekræftet, at de første kommer til levering lige i starten af det nye år, siger markedskommunikationschef i MAN Truck & Bus Danmark A/S, Claus Lindholm, der ellers gerne ville have set den nye e-TGE på danske plader snart.
Helt anden kultur
- Ja, men der må vi altså væbne os med tålmodighed. Det er jo ikke en ret stor produktion til at starte med, så der er andre, der står for tur før os, forklarer han.
-
For eksempel Norge, hvor de har en lang tradition og en helt anden kultur med elbiler, er blandt de første – sammen med Tyskland selvfølgelig.
Prøvetur
Egentlige danske leverancer må vi altså vente nogle måneder på, men han håber at kunne invitere kunder på en prøvetur i den nye e-TGE inden da.
- Måske får vi en enkelt eller to til Danmark som demobiler, så man lige kan komme ud og prøve den, men ellers regner jeg ikke med, at vi ser den de første par måneder.
Mange drops
Et andet problem kan blive at integrere de store elektriske varebiler på det danske marked. De typiske kundegrupper vil være kurer-virksomheder med mange drops inden for et begrænset område.
Rækkevidden er opgivet til omkring 160 km, mens den forventes tættere på de 100 km under virkelige forhold afhængigt af kørestil, brug af for eksempel aircondition samt udendørs temperaturer, som påvirker batteriets præstationer.
På niveau med diesel
Dertil kommer den noget højere anskaffelsespris, som kompenseres en del af de meget lave vedligeholdelsesomkostninger.
- Det er jo ikke nogen decideret billig varebil. Men for de kunder, der kan leve med den forholdsvist begrænsede rækkevidde, vil de samlede udgifter være på niveau med en diesel-udgave.
Fra flad til 80
Motoren i VW e-Crafter og MAN e-TGE er den samme, der ligger i en Golf GTE. 135 hk og et drejningsmoment på 290 Nm, som er tilgængelige helt nede fra nul omdrejninger i minuttet.
Den kan lades op fra helt flad til 80 procent med hurtiglader på cirka 45 minutter ifølge MAN.
Hårdt for lasteevnen
Et andet problem ved elektriske varebiler er, at den tunge batteripakke går hårdt ud over nyttelasten. Derfor tilbydes den både som almindelig 3,5-tons varebil og med en tilladt totalvægt på 4,25 tons. Den første med en lasteevne på totalt 950 og den anden med 1.700 kg.
Vi vender tilbage med mere dansk information i takt med, at MAN giver flere oplysninger om dansk premiere og udstyrsvarianter.