Hvad sker der, når man begynder at laste en eldreven varebil? Rækkevidden falder hurtigt. Det er ikke just raketvidenskab. Alligevel mener leasingselskabet Arval, at der er en tendens hos politikere til at lægge eldrevne vare- og personbiler ned i samme hat.
-Når jeg lytter til den politiske debat om miljøzoner, så hører jeg politikere tale helt unuanceret om elbiler. Det virker som om de ikke er bevidste om, at der nødvendigvis skal skelnes mellem person- og varebiler, siger Eddie Parker, der er produktchef i det multinationale leasingselskab Arvals varebildivision.
Det er ved at blive et issue
-Jeg oplever, at denne mangel på skelnen er ved at blive et issue i debatten om luftforureningen i vore byer. Bilindustrien er jo godt klar over, at rækkevidden falder ganske drastisk, når varebilen lastes med gods.
-Men er politikerne også klar over det? Jeg tror, de er mere fortrolige med de eldrevne personbiler. Her er tingene også mere simple. Hvis man som privatperson skal fra A til B hver eneste dag og har adgang til en ladestation, er det jo relativt let at udskifte sin benzin- eller dieselbil med en elektrisk bil.
Store problemer om fem år
-Situationen er helt anderledes og ikke så ligetil for en elvarebil. Derfor mener jeg, at autobranchen og leasingbranchen må sikre sig, at lovgiverne får en god forståelse for den store forskel mellem de to typer elektriske biler, siger Eddie Parker og tilføjer:
-Hvis ikke politikerne bliver mere bevidste om forskellen, vil der i løbet af de kommende fem år opstå meget vanskelige situationer for flådeoperatører og andre virksomheder, der skal forsøge at leve op til lovgivernes forventninger og krav til emissionsfri kørsel i byerne.
København stiller krav
Eddie Parkers opråb har bred adresse til miljøpolitikere og lovgivere på området. Om danske politikere også kunne trænge til lidt mere uddannelse, vides ikke.
En af de kendte miljødebattører herhjemme er Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der senest har meldt ud, at han gerne ser, at de leverandører, der forsyner kommunen med varer, benytter sig af el- og brintbiler.
-Når vi selv skifter biler ud i kommunen, skal det være til brint eller el, så vi tager vores egen medicin på rådhuset. Derfor synes jeg, at det er et fair vilkår også at stille til vores egne leverandører, siger han til Berlingske.
Inspiration i Stockholm
Frank Jensen lægger op til, at et sådant krav stilles i forbindelse med, at kommunen sender sine opgaver i udbud. I 2017 købte Københavns Kommune varer og ydelser for 12,3 milliarder kroner.
Overborgmesteren har hentet inspiration til forslaget i Stockholm, som har ordningen på blandt andet flytning af møbler og materiale, passagertransport og indkøb af dagligvarer.
Sidste år tiltrak Frank Jensen sig også opmærksomhed i miljødebatten, nemlig med sit ønske om helt at forbyde dieselbiler i København. Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti deler dette synspunkt.