Nu har vi lige fået lukket godt og grundigt ned for Metro-byggeriet i København, så beboerne kan få nattero. Så går en arbejdsgruppe finansieret af Trafikstyrelsen i gang med at finde ud af, hvordan vi får lastbilerne til at læsse af og på om aftenen og tidligt om morgenen fra kl. 4 i Københavns, Odenses, Ålborgs og Århus’ gågader, pladser og strøg.
Som det er nu, må lastbiler læsse af og på i landets gågader om formiddagen. Det giver ekstra trængsel i morgenens myldretid, og det koster selvfølgelig både brændstof, forurening og tusindvis af arbejdstimer for chaufførerne, der kunne være brugt til noget fornuftigt.
Derfor er arbejdsgruppen gået i gang med at undersøge gevinsten ved, at lastbiler bringer varer ud i ydertimerne til en række butikskæder og restauranter i København, Aarhus, Aalborg og Odense. Som et led i projektet skal lastbilchaufførerne ud på vejene tidligt om morgenen fra kl. 4 og igen om aftenen mellem kl. 18 og 22.
Kaos i gågaden
– Der er kaos på gågaden og hovedstrøget i de større byer specielt i tidsrummet fra kl. 8.00 – 11.00, når varetransporter blandes med persontrafikken. Ud over den manglende plads, miljøpåvirkning og risiko for farlige højresvingsulykker, skaber varevogne og lastbiler trafikpropper, når varerne af- og påsættes, forklarer chefkonsulent Finn Zoega fra Teknologisk Institut.
– Situationen skaber irritation og usikkerhed for de øvrige trafikanter og beboerne i området. Med projektet vil vi påvise, at byerne stadig kan leve, samtidigt med at mobiliteten sikres.
Teknologisk Institut skal planlægge testruterne i ydertimerne og efterfølgende stå for tilbundsgående analyser, der inddrager de ændrede leveringsstrukturer og eksempelvis brug af nye teknologier til at reducere støj og CO2-udledning. Målet er at udvikle nye løsninger til en bedre og mere optimal godstransport i byerne gennem en dokumentation af fordele og ulemper.
Færre højresvingsulykker
Undersøgelsen vil med stor sandsynlighed vise, at forbruget af chaufførtimer og brændstof falder, ligesom forureningspåvirkningen fra dieselos bliver mindre, samtidigt med at trafiksikkerheden gavnes, når færre lastbiler færdes mellem cyklisterne, så risikoen for højresvingsulykker falder, og chaufførernes stresspåvirkning lettes.
Hvilken indflydelse lastbilerne får på bylivet om aftenen, og hvad skraldemanden siger til, at Schulstad holder og blokerer porten, når han skal tømme skraldespanden, er blandt de problemstillinger, analysen skal afdække.
Projektet har fået navnet ’DYT – distribution i ydertimerne’, og de første resultater offentliggøres i morgen tirsdag, hvor altomvarebiler.dk selvfølgelig følger op på de første resultater
Fakta: Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport har bevilget tre millioner kroner til projektets indledende fase. Med i projektet er Københavns Kommune, Aarhus Kommune, Odense Kommune, Aalborg Kommune, distributører, detailhandlen, citycenterorganisationer, hotel/restauration, teknikleverandører, interesseorganisationer og Teknologisk Institut som konsulenter.