Land Rover Discovery Commercial hedder den nyeste variant af firehjulstrækkeren med de traditionsrige aner. En solidt og gennemført ombygning af den luksuriøse SUV, som de fleste af os havde holdende foran sommerhuset, hvis prisen ikke var af betydning.
Her til lands har vi gennem årtier vænnet os til fænomenet med ombyggede personbiler på gule plader. Men egentlige luksusudgaver direkte fra fabrikkerne giver ikke nogen mening, fordi der ikke er nogen økonomisk grund til at bygge dem. Det er kun de danske afgifter, der giver en markant forskel i anskaffelsesprisen.
Bureaukrat-designede kasser
Historien viser en lang række eksempler på, at fabrikkernes egne varebils-versioner bliver vejet og fundet for lette af de danske gulpladeregler. Ikke fordi vi bilder os ind, at vi bygger bedre varebiler, end fabrikkerne selv gør. Fabriksudgaverne er langt mere gennemførte i design, ergonomi og finish end de bureaukrat-designede kasser, vi smider i ganske udmærkede personbiler.
Nej, det er rene måltegninger, der afgør, om en varebil kan passe ned over den lappeløsnings-kalibrerede skabelon, der i dag dikterer, hvad en varebil på danske plader er. Resultatet er ofte ømme rygge og nogle højst aparte tekniske løsninger.
Større fleksibilitet
Men denne gang skal de danske regler ikke have skylden for at holde fabriksbyggede van uden for Danmarks grænser. Det er ganske enkelt et – kommercielt – valg fra importørens side.
– Vi sælger ikke så mange biler af denne type, at det kan betale sig for os at tage en specialudgave som denne hjem til lager. Det giver større fleksibilitet at importere personbiler og bygge dem om til den enkelte kundes behov. Det giver sjovt nok et mere enkelt modelprogram for os og flere valgmuligheder for vores kunder, forklarer pressechef for Jaguar Land Rover i Skandinavien, Søren Hyltoft.
Militært brug
Land Rover Discovery Commercial, som kommer på gaden til foråret, kan fås med den to-liters turbobenziner med 240 hk eller V6 diesel med 258 heste. Sideruderne i bagdøre og bag C-stolpen er helt blændet men holdt i en blank sort overflade for at få den til at ligne en almindelig Discovery. Bagruden er tonet helt mørk, mens varerumsadskillelsen er så solid at se på, at den minder mest om noget til militært brug.
Som det fremgår af billederne, er der plads til at bevæge ryglænene langt tilbage, så man ikke støder på væggen for at finde en ordentlig kørestilling. Heldigvis er den ombyggede danske model i kraft af Discoverys størrelse heller ikke hæmmet af en invaliderende bagvæg.
Private ambulancer
Selve varerummet er på 1,9 kubikmeter og foret med blød plast overalt. Når Land Rover bygger varebiler, så er det med kommercielt brug for øje. De har ingen forståelse for den danske afgifts-model, der genererer plysforede varerum og privat brug. Men interiøret er ren personbil, og trækvægten på 3,5 ton er intakt.
Land Rover har tidligere bygget Discovery-modeller i varebilsudgave. I England går denne type biler under det folkelige kælenavn ‘Private Ambulance’, fordi de ofte bruges som redningskøretøjer.