Dyre personbiler er først med det nye. Sådan har det altid været, og sådan er det også med ladestationer til el-bilernes batterier.
Teslas biler kan lades med 120 kW til 80 procents rækkevidde i løbet af 40 minutter. Ved den kommende biludstilling i Geneve vil der blive vist anden-generations el-drevne Audi’er og Jaguarer, der kan lades med 150 kW.
50 kW er dagens standard for lynladning
Til sammenligning kan den nye Nissan e-NV200 med 40 kWh’s batteri lades med op til 50 kW, der er dagens topstandard.
Så der er et stort gab mellem eldrevne personbiler i luksusklassen og de almindelige eldrevne husholdningsbiler og varebiler. Ikke mindst er der langt ned til elbiler i 3,5-tons klassen. Eksempelvis kan den nye Renault Master Z.E. lades med 7,4 kW.
Superlader på 7 gange dagens standard
Ikke desto mindre er der ret godt gang i udviklingen af den infrastruktur, der skal lade fremtidens el-biler op. For eksempel har hollænderne netop indviet verdens første ladestation, der kan tilbyde op til 350 kWh. Det er 7 gange dagens standard.
Ladestationen står ved motorvej A8 i nærheden af Amsterdam. Designet er opsigtsvækkende og visuelt synligt på lang afstand med sin høje konstruktion i bæredygtigt træ og et tag dækket af solpaneler.
Ingen biler kan modtage 350 kW
Men der er ingen kunder til den hidsige stikkontakt. Ingen biler kan nemlig tåle så stærk en ladestrøm.
Hyundai Ioniq er en af de stærkeste elbiler i dag. Den kan modtage 100 kW, og om cirka et års tid vil Audi formentlig kunne tilbyde sin e-tron med 150 kW’s ladekapacitet.
Når varebilerne kommer med, er alt på plads
Der går noget længere tid, inden kurér-chaufføren kan sætte bilen i stikket, drikke sig en kop kaffe og derefter køre videre med flere hundrede kilometers emissionsfri rækkevidde.
Hvor længe der går, inden den dyre lade- og batteriteknologi er sivet ned fra luksus- til budgetklassen er der ingen der ved. Men alt tyder på, at når det er sket, så er lade-infrastrukturen længe på plads.
Mange udbyder med store planer
I Europa er der nemlig en hel håndfuld af udbydere, der alle har store planer og kappes om at bygge lynladestationer. En af dem er Ionity, der er et samarbejde mellem BMW, Mercedes, Ford og VW.
En anden er Ultra-E med samarbejdspartnere som Allego, Audi, BMW, Magna, Renault og Hubject.
Den hollandske 350 kWh-station er opført af Fastned i samarbejde med ABB – og de har planer om at udbygge netværket til Tyskland.
Første danske 150 kW-station til sommer
Andre udbydere er Clever og E.ON. Disse to er gået i samarbejde om at udføre et EU-støttet projekt. Planen er at opføre 180 lynladestationer i Europa med 150 kW. De 48 kommer til Norden, og af disse vil 8 komme til Danmark. Den første åbner i Fredericia til sommer.
Men faktisk er der allerede kommet en 150 kW-station til Danmark. Det er ladeselskabet Cleancharge, der sammen med udviklingsselskabet “By & Havn” har sat en lader op i Københavns Nordhavn.
Med 150 kW i stikket vil man kunne lade sin bil op på cirka 20 minutter – når den tid altså kommer.