Med de seneste dages meteorologiske varsling af snestorm og fygning in mente: Hvis det nylige forårsagtige vejr fik lokket dig til at lægge vinterhjulene i mølpose, var det for tidligt, for vintervejret har ikke sluppet taget i den nordiske sfære.
Ved at lade vinterdækkene blive siddende på bilen mindskes risikoen for at ende på afveje med varebilen eller hænge fast med snurrende hjul uden fast greb i glatpolerede underlag ved lyskryds.
Hvornår bør vinterhjulene da pilles af? Når der er konstante temperaturer på syv plusgrader eller derover. Med lavere temperaturer kan det hurtigt skifte til glatføre, og så er bilen bedre stillet med vinterdæk.
Man skal ikke tro sig dækket ind med vinterdæk, blot fordi bilen er monteret med M+S mærkede dæk. M+S betyder ganske vist, at dækket er konstrueret til kørsel i mudder og sne, men det gør ikke dækket optimalt til kørselsforhold i de kolde vintermåneder i de nordiske lande.
På forkant med forholdene
Når M+S mærkningen er kombineret med et snekrystal-symbol, er der tale om et decideret vinterdæk konstrueret til optimalt vejgreb i temperaturer omkring frysepunktet eller derunder. Det skyldes gummiblandingens indhold af silicium, som bidrager til at bevare smidigheden i dækket, hvor andre dæk bliver stive i kulden og derfor yder et mindre effektivt greb i underlaget.
I stedet for at spilde op til to timer eller mere på en køretur, som normalt kan klares på en halv time, og i stedet for at risikere en ufrivillig glidetur på glatis, bør vinterdækkene forblive på varebilen, indtil det står fast, at foråret og et varmere klima har bidt sig fast.
Når Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler anvendelse af vinterdæk ved konstante temperaturer under syv plusgrader, skal det ifølge direktør Volker Nitz, Dækbranchens Fællesråd, ses ud fra en præventiv og meteorologisk vinkel:
Så er bilen jo altid optimalt dækket ved pludselige omskift i vejret. Det er bedre at være på forkant med vejr- og kørselsforhold i hele vinterperioden frem for at skifte dæktype i takt med skiftende vejrforhold.