Konkurrencen er hård blandt de virksomheder, der lever af at bringe breve og pakker ud 24 timer i døgnet ugens 7 dage. Der konkurreres på prisen, og det får virksomhederne til at finde på måder, hvorpå man kan spare på de helt tunge udgiftsposter, nemlig chaufførernes løn.
65 selvstændige vognmænd i England havde imidlertid fået nok af at arbejde for kurérgiganten Hermes, som de mente udnyttede dem som billig arbejdskraft. Selv om vognmændene mente, de arbejdede som om de var lønarbejdere, havde de ikke disses rettigheder eller goder.
Kan få vidtrækkende betydning
De 65 vognmænd lagde sag an mod Hermes – og vandt. Sagen startede den 30. april, og nu er dommen så faldet. Det var fagforeningen GMB Union, som hjalp chaufførerne med at bringe sagen for arbejdsretten i Leeds.
I går udsendte GMB Union en meddelelse, hvori de betegner afgørelsen som den seneste juridiske sejr i kampen mod udnyttelse af selvstændiges arbejdskraft. Rettens afgørelse kan i følge fagforeningen få betydning for op mod 14.500 kurérere, der arbejder for Hermes i England. Disse arbejder nemlig under de samme vilkår, som de personer, der nu har vundet retssagen.
Hermes vil måske appellere
Dermed har medarbejderne nu rettens ord for, at de har ret til mindsteløn, betalt ferie og lønmodtageres rettigheder. – Vi opfordrer nu Hermes til at mødes med os, så vi kan få os en alvorlig snak, siger GMB’s formand Tim Roache.
Hermes ønsker dog først at studere rettens afgørelse nærmere. I en udtalelse hedder det, at man var forberedt på de konsekvenser, sagen måtte få. – Og da sagen nu er gået os imod, vil vi givetvis appellere afgørelsen, siger en talsperson for Hermes.
Varsler sag mod Amazon
I sit hjemland Tyskland er Hermes blandt de største brev- og pakkedistributører. De ligger i top 5 sammen med DHL, DPD, GLS og UPS. Sagen mod Hermes er ikke den første af slagsen i England.
Lignende sager er blevet ført mod Uber, Addison Lee, City Sprint, Excel og eCourier. GMB Union har i øvrigt varslet en lignende aktion mod tre budfirmaer, der arbejder for Amazon.