Renault-Nissan købte for to år siden Mitsubishi Motors. Dermed gik den fransk-japanske alliance ind i den sidste face for at opfylde ambitionen om at vippe Volkswagen Groupe endegyldigt af pinden som verdens største bilproducent.
I spidsen stod den Brasiliansk-libanesiske mirakel mand og enevældige chef, Carlos Ghosn. Det er først og fremmest hans ambitioner og spare-politik, der har fået Renault-Nissan-Mitsubishi op i de omdrejninger, de kører med i dag.
Almægtig
Men nu truer interne stridigheder med at få hele alliancen til at styrte i grus indefra. Samme Ghosn har siden den 19. november siddet varetægtsfængslet i et fængsel i nærheden af Tokyo, sigtet for skattesvig og misbrug af koncernens midler til private formål.
Og samme Ghosns styrke og position som monarkisk leder af alliancen kan nu vise sig at være dens svaghed. For uden ham som almægtig leder truer koalitionen med at implodere.
Gift for virksomheden
Lige nu er det forskellen mellem to så forskellige samfundskulturer som den franske og den japanske, der truer med at blive den tue, der vælter læsset.
I Europa er der tradition for, at man venter udfaldet af en eventuel retssag eller for eksempel en frivillig fratrædelsesordning. I Japan vejer vanæren tungest, og alene mistanken er nok til at gøre Ghosn til gift for virksomheden.
Nissan-direktør første kniven
Således har franskmændene valgt at udpege to forskellige – midlertidige – afløsere for ham som henholdsvis administrerende direktør og bestyrelsesformand i Renault, mens man afventer udfaldet af en eventuel retssag eller andet resultat af tingenes tilstand.
De knap så tålmodige japanere har flået samtlige distinktioner af chefen med en rasende Nissan-direktør, Hiroto Saikawa, som manden, der førte kniven.
Kulturkamp
Alliancens komplicerede konstruktion er indrettet således, at Renault udpeger bestyrelsesformanden for hele organisationen, mens Nissan leverer næstformanden. For tiden samme Hiroto Saikawa. Og nu bliver det interessant.
For er det så Saikawa, der som næstformand skal sidde for bordenden, indtil Ghosns sag er afklaret, som den europæiske tradition byder, eller skal Renault levere en ny formand med det samme efter japansk tradition.
Intern kamp
Både den franske regering, som er hovedaktionær i Renault, og Renaults bestyrelse holder fast i, at det er Renault bestyrelsesformand, der også sidder for bordenden i hele alliancen, mens Nissans ledelse ikke længere er af samme opfattelse.
Ifølge Bloomberg vil Nissan have begrænset franskmændenes eneret til at udpege bestyrelsesformand, så det ikke længere automatisk er Renaults formand, der også er alliancens formand.
Krisemøde
Som udenforstående kan man selvfølgelig grine lidt af det, men for de implicerede er det blodig alvor. Aktierne rasler ned, og uden en beslutningsdygtig – og enig – ledelse, får alliancen svært ved at komme videre med sine ambitiøse målsætninger.
Derfor er der i al hast indkaldt til krisemøde med samtlige chefer fra de tre bilmærker i morgen torsdag. Her vil Hiroto Saikawa deltage via en video-forbindelse. Det samme vil en repræsentant for Daimler, som er medejer af både Nissan og Renault.
Varebiler
Mercedes-Benz Citan er som bekendt en opgraderet klon af Renault Kangoo, mens den nye X-Klasse stammer fra et tilsvarende arrangement af Nissan Navara.
Mitsubishi Motors administrerende direktør, Osamu Masuko, som også deltager i mødet via en videoforbindelse, siger med nærmest europæisk underspillet ironi: ‘Jeg tror ikke, vi kan få hele alliancens fremtid på plads med et enkelt møde.’
Uskyldig
Anskuet med europæiske briller er det værd at bemærke, at Carlos Ghosn benægter alle anklager mod sig. Skulle han blive frikendt, vil han formelt få sine poster i Renault tilbage, hvilket ifølge alliancens vedtægter også gør ham til topchef for hele organisationen igen.
Derfor er det så vigtigt for Nissan at få begrænset Renaults magt til at udnævne den øverste bestyrelsesformand.