Roskilde og Kolding Kommuner vil i en forsøgsperiode kun bruge el-biler til levering af varer til rådhuset. Ifølge en stikprøve, som Roskilde Kommune har foretaget, viser det sig, at i løbet af fire dage blev 45 forsendelser til rådhuset leveret af ni forskellige leverandører.
Med den nye ordning kan de 45 leverancer skæres ned til fire. Alle leverancer vil blive samlet uden for byen og leveret til rådhuset med en el-bil. Forsøgsordningen gennemføres med virksomheden Citylogistik, der foretager transport- og logistikopgaver i eldrevne last- og varebiler. Citylogistik vil registrere alle forsendelser, så der kan gennemføres en analyse af varestrømmenes omfang og den afledte CO2-besparelse.
Varer samles på et centralt lager
Konceptet går ud på, at Citylogistik etablerer et lager uden for byen, hvorfra de kan håndtere alle vareleverancer til og fra de kunder, der er med i ordningen. Kunderne er i dette tilfælde kommuner, men det kan være alle butikker, virksomheder og kontorer i byerne. Ordningen med Roskilde Kommune varer i foreløbig ét år og begynder efter sommerferien.
– En af de helt store problematikker, når man taler om klima og CO2-regnskab, er transport. Og nu har vi fået denne fantastiske aftale i stand, som forhåbentlig kan hjælpe os på vej, sådan at vi kan bidrage til den grønne omstilling. Det er derfor, vi har valgt denne løsning. Det siger Jonas Bejer Paludan (Enhedslisten), der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune.
– Når vi har testet løsningen, håber jeg, at mange flere vil være med. Varelevering og pakketransport er et marked i hastig vækst, og det giver øget trængsel i Roskildes bymidte og en belastning af klimaet. En reduktion i antallet af vare- og pakkeleverancer vil medvirke væsentligt til forbedring af klima og miljø, reduktion af trængsel og forbedring af trafiksikkerheden, siger Jonas Bejer Paludan.
Håber på opbakning
Kolding Kommune tegner i første omgang et abonnement hos Citylogistik, der betyder, at varerne til og fra rådhuset bliver samlet til én daglig leverance og fragtet med elbiler.
Eea Haldan Vestergaard, der er formand for kommunens miljøudvalg, håber, at mange butikker følger trop og vil være med til at teste konceptet af. Cityforeningen bakker op og tror, at mange butikker vil være begejstrede for den nye mulighed.
Kan skabe merværdi
– Vi tror på, at det nye koncept kan skabe merværdi for butikkerne. Vareleveringen bliver mere fleksibel, da Citylogistik kan levere varerne, når det passer butikkerne. Desuden får de mulighed for at tilkøbe ekstraydelser.
Det kan f.eks. være hjælp til at pakke varer ud eller komme af med emballagen, som kan være en stor udfordring for mange butikker, siger citychef Mette Schumacher fra Koldings Cityforening.
Oplagt med et samarbejde
Eea Haldan Vestergaard håber, at de andre kommuner i det tværkommunale samarbejde “Energialliancen” mellem Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding også kan se potentialet i den nye form for vareudbringning.
– Det vil være oplagt at etablere et fælles centrallager på en strategisk placering i området for at opnå yderligere synergi og dermed løse vores fælles udfordring med trafik og CO2-udledning, siger Eea Haldan Vestergaard.