Alle taler om udfasning af ‘den sorte energi’ – fossilbilernes endeligt – og transportsektorens overgang til el-drift. I Sønderborg Kommune har man øje for denne udvikling, men når det handler om at nedbringe CO2-udledningen, tænkes der også pragmatisk.
Gasdrevne varebiler er vejen frem, og som et lille skridt i den rigtige retning har Vej- og Parkafdelingen netop skaffet sig af med to af sine dieselbiler. De erstattes af to gasdrevne Iveco Daily’er.
På biogas eller naturgas
Bilerne kører på biogas, der er CO2-neutralt, eller naturgas (CNG), der er et fossilt drivmiddel. Kommunen anslår, at bilerne vil kunne nedbringe Vej- og Parkafdelingens CO2-udslip med 9 tons om året.
Desuden oplyser kommunen, at der kan spares penge på brændstofkontoen ved at skifte fra diesel til gas. Derfor er der planer om at anskaffe sig yderligere to gasbiler i år.
Ingen egnede el-biler
Kommunens vognpark tæller i alt 80 køretøjer, og de 3 af dem kører på el. Det blev da også undersøgt, om de to dieselbiler i stedet skulle erstattes af el-drevne varebiler. Men valget faldt på gas, da der i øjeblikket ikke udbydes egnede el-drevne varebiler i Danmark i denne størrelse.
Desuden er el-varebilerne stadig udfordret på deres rækkevidde. En typisk eldrevet kassevogn på størrelse med Iveco Daily har en rækkevidde på 100-120 km og er dermed kun egnet til kortere ture inde i byerne.
Gasbiler er vigtige for udviklingen
Kommunen ser de to gasdrevne Iveco’er som et af mange små skridt på vej mod opfyldelsen af visionen ProjectZero. Det er en vision om vækst og nye grønne arbejdspladser med det mål, at Sønderborg-området skal blive CO2-neutralt i 2029.
Mange andre kommuner har ambitiøse planer om en udvikling i samme retning, og adskillige kommuner melder ud, at gasdrevne lastbiler og varebiler – sammen med el- og brintdrevne biler – i den kommunale vognpark er vigtige for udviklingen frem mod at blive CO2-neutrale.
Beskattes ud fra energieffektivitet
Det politiske klima kan dog være en udfordring for udbredelsen og udviklingen af gasdrevne biler. Danmark beskatter gas højt i forhold til diesel. Sidste år fulgte Danmark EU-kommissionens beslutning om, at beskatningen af gasbiler skal ske ud fra energieffektivitet og ikke som hidtil ud fra CO2-udslip.
Energieffektiviteten i en gasmotor er mindre end for en dieseldrevet motor. Dertil kommer, at gas fylder relativt meget, hvilket giver gasbilen en kortere rækkevidde end både en diesel- og en benzinbil.
Alligevel er der gang i udviklingen i lande som f.eks. Italien, Sverige og Tyskland. Men i Danmark er drivmidlet fortsat kun for entusiaster (og for kommuner med CO2-mål). I følge Dansk Gas Forening er der i øjeblikket kun 18 gasfyldestationer i herhjemme.