Kia Sorento gør sig selvfølgelig primært interessant som komfortabel On-roader. Udtrykket er opfundet af offroad-folk, der sværger til Land Rover, Jeep og andet specialiseret grej, og som kun de færreste almindeligt dødeligt kunne finde på at tage på længere ekspeditioner i. Altså ferierejser og den daglige pendling eller interregional mødeaktivitet.
Det kunne man derimod nemt overtales til i en Sorento. Og det er der flere detaljer, der taler varmt for:
Den er bygget til det amerikanske marked, der er langt mere interessant for bilproducenterne i disse år. Her skal man huske på, at Europas bilkøbere ikke udgør meget mere end 10 procent af det samlede marked, så enten må vi nøjes med resterne fra de riges bord – eller en europæisk bil.
Det betyder, at affjedringen er langt mere blød og komfortabel, som de amerikanske bilkøbere foretrækker.
Bøsser og lejrbål
I Sorentos tilfælde ender det som et kompromis, hvor de stærke offroad-ben er blødt op, så den faktisk er til at holde ud på de lange ture, uden man risikerer at blive søsyg.
Det kan bare ikke lade sig gøre at favne over både asfalt og bjergkæder.
For selvfølgelig skal man ikke forcere stenbrud og floder i en bil med 18,5 cm frihøjde – endnu mindre med fuldt læs – og et blødt automatisk firehjulstræk med Torque on demand.
Læs også: En lussing til racisterne
Vandt Isuzu D-Max Yukon i tv-show
Kia Sorento er helt genial til entreprenøren med en plads i hver region eller håndværksmesteren fra de vilde nuller, hvor de sorte penge sad løst. I dag vælge han nok at lease en brugt Ford Transit, men det er i afdelingen for overflod, Sorento bevæger sig.
Men skulle du få fingre i den som van, så sørg for at mester betaler momsen, så du kan bruge den privat. For den kan slæbe 2,5 ton med manuelt gear og 2,0 ton med den automatiske, vi prøvede.
Det er ikke noget vildt men nok til fiskebåden eller campingvognen for det store flertal.
Men endnu bedre er den til weekendtur med fiskestænger, bøsser, telte og lejrbål.
En håndfuld point
Koreanernes nye 2,2 CRDI-motor blæser 197 forrygende hestekræfter i asfalten, eller hvor man nu kan finde på at blæse dem hen. Det er klart sjovest med den manuelle gearkasse, hvis man vil have maksimalt udbytte af dem. Den automatiske er så langt fra af den effektive europæisk funderede slags. Vi er ovre i den tilbagelænede type, hvor der er god tid til hvert enkelt gearskift.
Altså den amerikanske slags.
Når det er sagt, så skal den nu alligevel have en håndfuld point for, at den respektere et solidt speedertryk uden at geare hysterisk ned. Og netop for at kompensere for det store krafttab i automatgearet, er motorstyringen til biler med automatisk gearkasse indstillet, så den leverer 436 Nm mod 422 Nm til manuelt gear.
Og helt ærligt så passer automatgearet langt bedre til Sorentos afslappede temperament; for hvis du først kommer der ud, hvor stenene begynder at rulle under hjulene og bunden skraber mod myretuerne, er du kørt for langt.
Lefler for de rige
På hvide plader skubber den sine umiddelbare fans væk med en udsalgspris, der starter på 700.000 kroner plus det sjove. Gule plader er lidt mere overskuelige sådan rent anskaffelsesøkonomisk, men til 375.000 plus moms for den testede med fabriksmonteret navi og panorama soltag er der altså mange mulige alternativer rundt omkring på hylderne.
Men skal alternativet være lige så rejsevenlig som Sorento, – eller søstermodellen Hyundai Santa Fe, som er prissat en anelse lavere – svinder feltet hurtigt ind til en kostbar tysk håndfuld fra BMW, Mercedes-Benz, VW, Audi og nyligt hjemvendte Jeep.
Men uanset bilens helt åbenlyse leflen for de mere velbeslåede kunder, er den stadig omfattet af den dejligt folkelige 7 års garanti eller 150.000 km, alt efter hvad der kommer først.
Og det borger formentlig for en pæn gensalgsværdi.
Kia Sorento 2,2 CRDI 4×4 A/T:
Motor: 2199 ccm, R4 turbodiesel
Ydelse: 197 hk / 436 Nm
0-100 km/t: 14,6 sekunder
Topfart: 190 km/t
CO2: 178 g/km
Forbrug: 14,7 km/l
Pris: 329.999 kroner plus moms (62.643)
Billigste: 314.999 kroner plus moms (59.916)