Mens industrien kæmper for at knække koden til, hvordan man bygger mere effektive batterier, har andre travlt med at finde på løsninger, der kan støtte batteriernes akilleshæl og dermed gøre elektriske biler mere anvendelige.
Renault har i samarbejde med to virksomheder bygget en dynamisk ladevej, hvor bilen automatisk lades op under kørslen. Andre udvikler løsninger, der udnytter tiden, hvor bilerne holder stille. I begge tilfælde er der tale om induktiv opladning.
BMW i3 med induktiv opladning
En af de virksomheder, der i flere år har forsket i opladning af batterier uden brug af kabler, er tyske Intis, der ejes af teknologigruppen IABC. Intis er blot én af flere virksomheder, der udvikler induktiv opladning, men nu hævder de selvsikkert, at deres teknologi er moden til at blive sat i massefabrikation.
For at understrege dette, viser de en BMW i3, der holder foran IABC’s hovedsæde i Ottobrunn i Tyskland. Bilen er udstyret med “Inductive energy transmission technology” – altså en teknologi, der via et magnetfelt kan overføre elektrisk energi.
Elektromagnetiske ‘bølger’
Teknologien udnytter, at der omkring en strømførende spole opstår et felt af elektromagnetiske ‘bølger’. I bilens undervogn er der placeret en spole, lige som der er placeret en spole i det underlag, som bilen holder på.
Så snart bilen holder det rigtige sted over spolen i underlaget, starter der en overførsel af energi til spolen i bilen. Energioverførslen sker ikke med samme effektivitet, som når man benytter hurtigladning med kabel, men Intis hævder, effektiviteten kan nå op på 90 procent i forhold til en kabel-løsning.
Ulempe opvejes af fordele
I følge Intis opvejes den mindre effektivitet af en række fordele ved systemet. Det er robust over for påvirkninger af vejr og vind, det kan ikke udsættes for vandalisme, det skal ikke vedligeholdes, og det er driftssikkert. Desuden er det usynligt i såvel bilen som i gadebilledet.
Lige som Renault og dets samarbejdspartnere forsker IABC og Intis også i trådløs opladning under kørslen. Denne teknologi fungerer også ved hjælp af spoler, der så er bygget ned i vejen.
Gennembrud for elektro-mobiliteten
IABC mener, at udbredelsen af statisk og dynamisk induktiv opladning vil betyde et gennembrud inden for elektro-mobiliteten. Virksomheden nævner som eksempler, at man kan bygge spoler ned i vejen under taxa-holdepladser, togstationernes busholdepladser, busbaner i byerne og hvor vare- og lastbiler holder for at laste og losse.
Desuden mener IABC, at teknologien vil få stor betydning for udbredelsen af den fremtidige autonome persontransport med selvkørende biler.