AutoLock er én af de nye virksomheder, der har reageret på et marked i vækst. Antallet af indbrud i varebiler var i 2017 det højeste siden 2011, og der er ikke meget, der tyder på, at 2018 bliver bedre.
Det 8.049 anmeldte indbrud fra sidste år ser ud til at blive matchet og formentlig også overgået i år, og det giver de nye sikringsvirksomheder vind i sejlene..
Fordobling på fire år
Årsagen til den stigende succes og mange nye virksomheder i branchen for sikring af varebiler er som nævnt, at antallet af indbrud er næsten fordoblet siden 2014, hvor der blev anmeldt 4.749 indbrud i last- og varebiler. I 2017 var tallet 8.049.
-Vi har fået meget mere at lave på det sidste, og siden sommerferien er det stukket helt af, fortæller Nicholas Thompson fra Autolock, som laver sikring af varebiler.
København hårdest ramt
Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor cirka halvdelen af alle anmeldte indbrud i varebiler bliver begået.
-Vores service er landsdækkende, men vi kører rigtigt meget til Sjælland lige nu. Det er jo dér, arbejdet er, og det er dér, vi markedsfører os mest for tiden.
Tyven arbejder uforstyrret
Om årsagen til denne skævvridning af indbrud mellem landsdelene kan man kun gisne. Nicholas Thompson har dog sin egen teori.
-Hvis du som håndværker bor i en lejlighed i København, hvor finder du så en parkeringsplads til din bil? Du skal måske en halv kilometer væk, og så kan tyvene måske arbejde mere uforstyrret. Men det er spekulationer fra min side, siger Nicholas Thompson.
Lidt optimisme
Tal fra Danmarks Statistik viser, at første halvår 2018 ligger en smule over samme periode for sidste år, mens tredje kvartal giver grund til lidt optimisme.
-Vi har per. 30. september 2018 modtaget ca. 5.200 anmeldelser om tyveri fra varebil og lastvogne. Det er cirka 13 procent mindre end i samme periode 2017, hvor vi havde 5.968 anmeldelser. Det er en glædelig udvikling, som nok blandt andet kan tilskrives et øget fokus på området – både fra borgere, politiet og fra de berørte brancher, siger Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter til Altomvarebiler.dk.
Mærkning
-Tallet skal dog gerne meget længere ned, og håndværkervarebiler er fortsat populære mål for tyve, fordi de ofte indeholder større værdier i form af værktøj mv. end der er værdier i private hjem.
-Samtidig er tyvekosterne relativt lette at omsætte. Vi opfordrer derfor fortsat byggepladser og håndværkere til at tage deres forholdsregler og forebygge så godt som muligt for eksempel via sikringsanordninger, mærkning af værktøjet osv., så det bliver sværere og mere risikofyldt at stjæle, og så politiet har noget at arbejde videre med, når vi fanger en mistænkt, påpeger han.
Mere arbejde
Både små og store håndværkere kan forsikre sig for at minimere tabet ved indbrud. Men ulejligheden og den tabte indtjening kan kun komme ind ad én vej – og det er mere arbejde. Hvis kunderne vel at mærke har tålmodighed til at vente.
For man skal stadig bruge tid på at politianmelde indbruddet, anskaffe nyt værktøj, indhente tabt arbejdsfortjeneste og gøre os gode venner med kunderne igen. Det kan nemt løbe op i 20-30.000 kroner i reelle tab.
Undgår indbrud
-Vi vil selvfølgelig også gerne virke præventivt for vores kunder, så de undgår indbrud i fremtiden. Men vi kan jo også se, at der er dukket en del nye virksomheder, der leverer sikring af varebiler.
-Vi er lidt forskellige, men det er samme udgangspunkt. Sikring af varebiler. Og det er der jo en grund til, siger Nicholas Thompson.
Forklaringsproblem
Den fynske virksomhed har specialiseret sig i simple sikringsløsninger til varebiler og containere med levering og montering på stedet.
-Vores filosofi er, at løsningerne skal være så simple som muligt. Så snart man har noget med en fjernbetjening, kan tyven stå i nærheden med en jammer, som forhindrer din fjernbetjening i at låse bilen. Så står du med et problem, når du skal forklare dit forsikringsselskab, at du havde låst bilen.
Så simpelt som muligt
-Vi vil helst lave noget med en mekanisk nøgle lige som den, du har hjemme i din hoveddør. Den kan man ikke bryde op med en fjernbetjening.
-Lige så snart man står med en trådløs fjernbetjening, så er det kun et spørgsmål om tid, før tyvene finder på en måde at kopiere signalet. Hvis du har en systemnøgle, er du helt ude over det problem, siger Nicholas Thompson.