‘Undlad at dræbe nogen i trafikken i dag’ eller ‘Kør bil, når du kører bil’, som det hedder i kampagnen for at koncentrere sig om at køre bil i stedet for alt muligt andet.
Sådan kunne man også formulere Projekt EDWARD (European Day Without A Road Death), der er et europæisk initiativ til at sætte fokus på trafikdrab.
Hel familie udraderet
I 1971 blev over 1.200 mennesker dræbt i trafikken i Danmark. Den gang bevægede børn sig frit omkring i kabinen, ingen rigtigt gad at tage sikkerhedssele på, og det var lidt smart, hvis man var fræk nok til at snige en halvbrandert hjem efter julefrokosten.
Der skete meget få trafikulykker. Der var ganske enkelt ikke så mange biler på vejen den gang. Men når de skete, var det ofte med fatal udgang, og ikke sjældent blev en hel familie udraderet, fordi sikkerheden i datidens biler slet ikke kunne sammenlignes med det, vi ser i dag.
Men så kom smartphonen
Siden er det blevet lovpligtigt at anvende sikkerhedssele. Det løftede andelen af overlevende i ulykkerne. Stærkere karosserier, ABS-bremser, airbags, ESP og et generelt mere opmærksomhed på trafiksikkerhed
Frem til 2012 faldt antallet af trafikdræbte i Danmark markant år for år. Vi nåede næsten ned på 150, før udviklingen gik i stå. Siden er det gået lidt op og ned mellem 160 og 200 dræbte om året.
Flere overlever
Og det er ikke, fordi sikkerheden er blevet ringere. Vi har fået et hav af nye assistent-systemer i bilerne. Linjevogter, automatisk nødbremse og træthedsadvarsel hjælper alt sammen.
Men de kan ikke hamle op med smartphones. Tager vi ulykker, som er direkte eller indirekte forårsaget af uopmærksomhed, ud af statistikken, ser vi en stigende andel af overlevende – altså folk, der kan leve videre og begrave deres venner.
Burde ikke eksistere
Og tager vi os et øjeblik til at fundere over, hvor mange ulykker der slet ikke sker, fordi ESP og automatiske nødbremser griber ind, eller linjevogteren når at advare om en bil i den blinde vinkel, så bliver det endnu mere skræmmende.
Dødsulykkerne burde med den teknik, bilproducenterne stiller til rådighed, og den viden vi trafikanter har i dag, være stort set ikke eksisterende.
Alle gør det
Konklusionen er, at vi ganske enkelt ikke evner at lade telefonerne ligge, mens vi kører bil. Det er et tilbagevendende emne ved middagsborde og i skurvogne. Og ingen kan sige sig helt fri for lige at finde et musiknummer eller måske lige sende en auto-SMS om, at man ringer tilbage om lidt.
Derfor har man indført den europæiske Projekt Edward dag, som er i dag den 19. september. Med blandt andre Politiet og Rådet for Sikker Trafik som fortalere er målet at opnå nul trafikdræbte en hel dag hvert år og på sigt at få antallet af trafikdræbte i Danmark ned under 120 om året.
Er du ædru?
‘Når vi bevæger os rundt i trafikken, har vi som trafikkanter et ansvar. Vi har ikke kun et ansvar overfor os selv men også overfor vores medtrafikkanter. Vi skal alle hjem med livet i behold, og det er lige netop hvad Projekt Edward handler om’, siger Politiet.
‘Du kan være med til at hjælpe dig selv og andre i trafikken ved at vise ekstra hensyn til dine medtrafikanter. Overholder du hastighedsgrænserne? Er du ædru? Er du opmærksom? Virker dine lygter og bremser på cyklen eller bilen?
120 dræbte i 2020
I 2017 var der 19 lande, som kunne melde om 0 døde på dagen, hvilket tangerer rekorden som blev sat i 2016. Danmark var et af de 19 lande, som havde 0 trafik dræbte i forbindelse med Projekt Edward den 21. september 2017.
Ved at følge ovenstående råd, kan du være med til at Danmark igen i år opnår at have 0 trafikdræbte under Projekt Edward, og følges rådene hver eneste dag, kan vi måske opnå flere dage med 0 dræbte, og dermed sikre målsætningen om 120 dræbte i trafikken i 2020