Vi har lige set den i Geneve – den nye Hyundai Kona. Den er Hyundai’s anden elektriske model efter Ioniq, men dens præstationer er noget skrappere. Den fås således med et batteri på 64 kWh, hvilket skulle give en rækkevidde på 470 km.
Samtidig er Hyundai det bilmærke – uden for Teslas proprietære rækker – der topper standarden for ladekapacitet. Og med Kona som ny strømførende spydspids føler den koreanske koncern, at tiden er moden til at udtale sig om elektrificering af deres last- og varebiler.
Største styrke er synergien
- Den største styrke for vores sektion for kommercielle køretøjer ligger i at kunne udnytte synergieffekten fra personvogns-divisionen. Vi vil udvide modelprogrammet med miljøvenlige varianter lige fra den mindste varebil Porter til den største lastbil Xient.
Det siger Hyundai Motor Co.’s direktør for kommercielle køretøjer Mike Ziegler til Business Korea.
Rækkevidder fra 250-300 km
Ziegler fortæller, at Hyundai allerede næste år vil tilbyde Porter og Mighty i elektriske udgaver – netop ved at udnytte teknologien fra Kona-modellen. Ziegler hævder, at såvel Porter som Mighty vil få en rækkevidde på 250 til 300 km.
Porter er en mellemstor chassisvogn med tipbart førerhus. Den er mest udbredt på hjemmemarkedet, men har også været eksporteret til bl.a. Europa under navnet H150. Modellen kendes også som Hyundai H-100 og Mitsubishi L300.
Mighty er en lille lastvogn, der fås fra en totalvægt på 3,5-tons til lille kørekort. Den er en licensproduceret Mitsubishi Fuso Canter af 5. generation. Den nuværende Canter er i 8. generation og hører under Daimler.
45.000 flere skal ansættes
Daimler Trucks er i øvrigt også Mike Zieglers tidligere arbejdsplads. Han oplyser, at pengene til udviklingen af elektriske modeller skal komme fra en pulje på 17,6 milliarder euro. Disse penge har Hyundai øremærket over de næste fem år til udvikling af elektriske modeller, selvkørende teknologi og kunstig intelligens.
Investeringerne vil kræve, at der ansættes yderligere 45.ooo medarbejdere frem mod 2023, lyder det fra Hyundai.
Alle modeller elektrificeres
I første omgang vil de elektriske vare- og lastbiler blive bygget på eksisterende modeller. Til gengæld vil elektrificeringen komme til at omfatte samtlige modeller, det vil sige alle koncernens varebiler, lastbiler og busser.
Dette kan læses som at elektrificeringen også kommer til at omfatte 3,5-tonneren H350, som vi kender i Danmark, og den mellemstore kassevogn H1, der indtil for få år siden også kunne fås på danske plader.