Siden årtusindskiftet er antallet af trafikdrab faldet markant. Bilernes sikkerhedsudstyr som ABS-bremser, airbags og senest det aktive stabiliseringssystem, ESP, har dunket antallet af trafikdræbte ned til ny Danmarksrekord næsten hvert år i mange, mange år.
Men bilerne er stadig livsfarlige for både førere og andre trafikanter. Derfor bliver vi ved med at have voldsomme trafikulykker med alvorligt tilskadekomne og dræbte, så længe vi ikke får stoppet de farlige spritbilister.
– Andelen af spritulykker er konstant, mens antallet af trafikdræbte er mere end halveret i løbet af de sidste ti år. Det fortæller os jo bare, at mens bilerne bliver mere og mere sikre, og vi bliver bedre og bedre trafikanter, så når vi altså ikke ind til de – særligt unge mænd – der kører med for meget alkohol i blodet, siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker trafik.
For lille opdagelsesrisiko
I 2011 blev 220 mennesker dræbt i trafikken på de danske veje. 53 af dem i ulykker med alkohol involveret.
Jesper Sølund mener, at alkolåse i dømte spritbilisters biler, mere konfiskation af vaneforbryderes biler samt mere kontrol på vejene kan dæmme op for problemet.
– Vi skal have flere kontroller, tak. Opdagelsesrisikoen er alt for lille, siger han.
En nyere dansk undersøgelse under viser, at cirka 10.000 bilister dagligt kører rundt med over 0,5 promille i Danmark. Det er en halvering siden 1980erne.
Den viser også, at alkohol er det største problem, så alkoholkontrol må ikke mindskes, at nedsættelse af promillegrænsen sandsynligvis vil nedsætte antallet af spritbilister, at alkohol- og trafikkurser er effektive i kampen mod spritbilisme, samt at frakendelser over 12 måneder bare øger kørsel uden kørekort