Vi er nu i 2019. Derom hersker der ingen tvivl. Og fra 2019 bliver lastbilernes hastighedsbegrænsning lastbilerne uden for tættere bebygget område og på motortrafikveje sat op fra 70 til 80 km/t.
Og selv om det længe har set ud til at være tilfældet, så er lovændringen altså bare ikke trådt i kraft endnu. Faktisk er den slet ikke vedtaget endnu.
Fremmer mobiliteten
Regeringen og Dansk Folkeparti har i finanslovsaftalen for 2019 indgået aftale om at hæve hastighedsgrænsen fra 70 km i timen til 80 km i timen for lastbiler uden for tættere bebygget område og på motortrafikveje for at fremme mobiliteten og sikre bedre vilkår for transporterhvervet.
Det vil dog tidligst ske fra 1. juli 2019, fremgår det af et lovforslag, der er sendt i offentlig høring. Høringsfristen udløber den 14. januar 2019.
Sparer 560 millioner
DTL er som interesseorganisation lige nu ved at gennemgå lovforslaget og har foreløbig noteret sig, at den erhvervsøkonomiske gevinst ved en forhøjelse af hastighedsgrænsen vil være i omegnen af 560 millioner kroner om året, skriver DTL i en pressemeddelelse.
Vognmændenes forening finder det som udgangspunkt positivt, at hastighedsgrænsen for lastbiler samt lette og tunge vogntog bliver ensartet. Det fjerner den hastighedsspredning, der ellers ville forekomme mellem lastbiler og lette og tunge vogntog, som i dag alle kun må køre 70 km i timen uden for tættere bebygget område, og den øvrige trafik.
Tunge køretøjer er farlige
En del af kritikken mod en lempelse af lastbilernes fartgrænse er, at de tunge køretøjer er farlige på grund af deres længere bremselængde og ringere manøvredygtighed i farlige situationer.
Argumenterne for at sætte farten op er på den anden side, at man ved at ensarte hastigheden for alle biltyper netop undgår mange farlige situationer, fordi færre vil forsøge at foretage overhalinger af langsomt kørende biler.
Nedskiltning
Det fremgår af den politiske aftale, at man vil fastholde en hastighedsgrænse på 70 km i timen på de strækninger, hvor øget hastighed ikke er forsvarlig. Derfor er der i finanslovsaftalen afsat penge til nedskiltning på udvalgte kommunale og statslige veje.
Der er i aftalen afsat 30 millioner kroner i 2019 til en pulje, hvorfra kommunerne kan søge om midler til skiltning. Der afsættes samtidigt 1,5 millioner kroner i 2019 til skiltning på statsvejnettet.
Bedre trafik
Tilbage i marts skrev Altomvarebiler.dk om nyheden. Her gav DTL’s administrerende direktør, Erik Østergaard, udtryk for stor tilfredshed med den kommende lempelse.
– Det vil gøre hverdagen lettere og mere smidig samt ikke mindst give et bedre samlet trafikmønster, når lastbilerne lige kan hæve farten en smule. Så generes de øvrige trafikanter simpelthen mindre. Det er godt for den samlede trafikafvikling – og jeg tror da også, der er lidt bundlinje i det for vognmændene, siger Erik Østergaard.
Han må dog foreløbigt vente til sommerferien med at sætte farten op.
Det glæder vi os også til, at den bliver, for der er alt for mange, der overhaler lastbiler, hvor der ikke må overhales, og det skaber mange farlige situationer for os andre i trafikken
Efter min erfaring på landets hovedvej, så skal man da være svært heldig for at møde en lastbil der kører mindre end 80/km t. Kører ofte på vej 22 mellem Næstved og Kalundborg.