Mange bilister havde sat næsen op efter at kunne komme lidt hurtigere frem på vejene i selskab med den tunge trafik. Et flertal i Folketinget meldte i 2018 ud, at de fra 2019 ville sætte hastighedsgrænsen for lastbiler op til 80 på de fleste vejstrækninger, så de bedre kan følge med den øvrige trafik.
Også mange lastbiler med automatiske opdateringer af deres navigations-systemer glædede sig tilsyneladende så meget til forøgelsen, at de viste 80 km/t på alle danske landeveje.
Ny skiltning
De er blevet justeret ned til 70 km/t igen, da det gik op for de ansvarlige, at ændringerne først var sat til at træde i kraft fra første juli.
Men som vi tidligere har skrevet, så går det ikke helt så hurtigt med fartforøgelser i etaten. Politiet kan ikke nå at være klar med ændringerne i deres IT-systemer til tiden, og rundt omkring i kommunerne kræver det ny skiltning, som også kræver et længere tilløb.
Ikke i år
Den offentlige høring sluttede den 14. januar, og nu er det endelig lykkedes for Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen at få fremsat forslaget om forhøjelse af hastighedsgrænsen for lastbiler og vogntog.
Fremover må lastbiler køre 80 km i timen uden for tættere bebyggede områder og på motortrafikveje, men man når det altså ikke til 2019.
Valget kan ændre alt
Der er dog en enkelt forhindring, der skal overvindes inden festen kan begynde. For det første kræver det, at et eventuelt folketingsvalg ikke sætter en fod i døren og fjerner flertallet for lovforslaget, hvilket meget vel kan ske, hvis valget kommer før, forslaget bliver vedtaget.
-Men først fra årsskiftet, slår administrerende direktør i DTL-Danske Vognmænd Erik Østergaard fast.
Smidigere trafikafvikling
Både han og hans organisation har længe arbejdet for, at lastbiler kan få lov til at sætte farten op på de danske landeveje.
-Det er klart, at det giver en smidigere trafikafvikling. Det skaber en masse irritation hos personbilerne, at lastbilerne ligger med en lavere marchhastighed, og det skaber farlige situationer med flere overhalinger, så det glæder mig meget at forslaget endelig er fremsat, uddyber han.
Politiet kan ikke følge med
-Men jeg forstår, at både politiet og kommunerne har brug for lidt ekstra tid i fht. ændring af it-systemer og opsætning af hastighedstavler, og at det derfor først er hensigten, at det skal træde i kraft fra årsskiftet.
-Det er ærgerligt med forsinkelse, men det vigtigste er, at vi får vedtaget forslaget om 80 km/t, siger Erik Østergaard.
Stadig 70 km/t
Af hensyn til trafiksikkerheden vil man fastholde den nuværende hastighedsgrænse på 70 km i timen på strækninger, hvor øget hastighed ikke er forsvarlig.
-Vi lægger utroligt stor vægt på, at trafiksikkerheden skal være i top, så det giver god mening, at hastigheden på strækninger med for eksempel dårlig oversigt fastholdes på 70 km/t. Ingen har en interesse i en svækkelse af sikkerheden, og jeg synes derfor, forslaget har fundet de helt rigtige balancer, siger Erik Østergaard.