Englænderne og tyskerne gør det. Og snart kommer også hollænderne med. Nemlig at tillade chauffører med lille kørekort at køre en emissionsfri varebil på op til 4,25 tons totalvægt.
Fra marts 2019 forventes en forsøgsbaseret tilladelsesordning at træde i kraft i Holland. Det meddeler det hollandske ministerium for infrastruktur og miljø. Tilladelsen skal gælde for udbringningsbiler uden trailer.
En nødvendighed
Som i England skal også de hollandske chauffører gennem et kursus på fem timer, inden de kan komme ind bag rattet. At tilladelsesordningen bliver en realitet skyldes ikke mindst transportorganisationen TNL, der har lagt pres på politikerne.
-Sammen med andre organisationer har vi arbejdet hårdt på at få presset denne undtagelse igennem. Vi ser det som en nødvendighed for at få sat mere fart i nul-emissionskøretøjer til udbringning af varer i bykernerne, lyder det fra TNL.
Håbede på tidligere dato
Der findes også emissionsfri varebiler på 3,5 tons, men er det en elbil, vil batterierne optage så meget af nyttelasten, at bilen ikke er konkurrencedygtig med de fossile 3,5-tonnere.
Tilladelsesordningen kræver EU-kommissionens godkendelse, og den kom sidste år. Allerede i begyndelsen af i år havde hollænderne sat næsen op efter en ikrafttrædelsesdato, der hed 1. november.
Udløbsdato fastsat
Men planen blev forsinket i det politiske og administrative system. I de kommende måneder skal det afklares, hvad chaufførkurset præcist skal indeholde.
EU-kommissionen har sat en udløbsdato på forsøgsordningen, der hedder den 31. december 2022. Men faktisk har EU’s medlemslande allerede hjemmel til at øge vægtgrænsen for emissionsfri varebiler til 4250 kg.
Nemmere med forsøgsordning
Det står der nemlig i EU’s kørekortdirektiv. Men som i England og i Tyskland synes man i Holland, at det er hurtigere og mere gnidningsfrit at hoppe med på forsøgsordningen.
-At få implementeret EU’s kørekortdirektiv i hollandsk lovgivning ville tage en del længere tid. Nu kommer vi hurtigere i gang og kan begynde at høste nogle erfaringer, som vi kan bruge i det senere arbejde med at gøre ordningen permanent, lyder det fra TNL.