Altomvarebiler.dk i Amsterdam:
Når man har kørt den første tur i den nye Mercedes Sprinter, som Altomvarebiler.dk gjorde i går til præsentationen i Amsterdam, får man næsten fornemmelsen af at være med i et af de der amerikanske tv-programmer, hvor de sætter gamle biler i stand, så de står som nye – bare meget bedre.
Den gamle radio med monohøjtaler og FM-bånd med drejeknap bliver skiftet ud med lydsystemer, der pumper hundredvis af Watt ud gennem et væld af højtalere, tromlebremser bliver til ventilerede skivebremser, mens undervognen får tværstivere og sportsaffjedring.
Lysår foran alle de andre
Sådan er det ikke helt med den nye Mercedes Sprinter. Den nye generation er, som vi har skrevet tidligere her på Altomvarebiler.dk, snarere en opdatering af den gamle, der kører videre med samme motorer, undervogn og dimensioner.
Men på et meget afgørende område er den lysår foran den gamle Sprinter og iøvrigt også samtlige sine konkurrenter. Alt det digitale isenkram og software, du kan tilkøbe, og som gør den til et helt utroligt vidtrækkende transportredskab.
IT-folkets landvindinger
Hvis vi lige dvæler ved det essentielle ved varebilen Sprinter, så skal den lige have et par hak i tuden, inden vi kaster os i gruset i benovelse over IT-folkets landvindinger.
Præsentationen foregik som nævnt i Amsterdam, som vel er Europas førende cykelby i den forstand, at der er mange cyklister. Men det betyder også, at man bevæger sig ud i et veritabelt mareridt af tohjulede – cyklister såvel som knallerter – uden styrthjelm, som kun bliver værre af, at man ikke har ruder hele vejen rundt.
For små cyklistspejle
Mercedes Sprinter er udstyret med et forholdsvist beskedens cyklistspejl i højre side, som i den grad trænger til at blive opgraderet. Det skal være meget større for at fungere i tæt bytrafik med bløde trafikanter.
At sensorerne rundt om bilen konstant advarede om trafik omkring bilen, øgede kun stressniveauet, omend det selvfølgelig viser, at systemerne virker.
Ikke særligt ambitiøst
Når man spørger Mercedes’ teknikere, siger de, at den gamle Sprinters undervogn og drivlinjeprogram var perfekt, og at der ikke er nogen grund til at ændre på den slags.
Det lyder som et indøvet forsvar, og det virker ærligt talt ikke særligt ambitiøst for en premium varebils-producent som Mercedes.
Højt bundniveau
At man så har lyst til at give dem ret, kommer vel ikke sagen ved. Men det er altså en helt fænomenal pakke, de har fået skruet sammen.
I hvert fald hvis man vil betale for det. Men selv i laveste udstyrsniveau, hvor der er smartphone spejling i syvtommer-skærmen, nøglefri betjening og aircon som standard, er den godt med.
Hey Mercedes
Hele instrumentpanelet er næsten som i en Mercedes personbil; hvis du vel at mærke tilkøber det store system med 10-tommers touchskærm i biografformat.
Det kan betjenes fra rattet, skærmen eller med stemmen, og du er aldrig længere væk fra det, end at du med et ‘Hey Mercedes’ aktivere stemmestyringen.
Avanceret og intuitivt
Det er avanceret, men det er så intuitivt, og det hele foregår så nemt, at du højst mister koncentrationen lidt i forbløffelse.
Mercedes Sprinter med MBUX – Mercedes-Benz User Experience – er ganske enkelt toppen af poppen på nuværende tidspunkt, og det er præcist, hvad der har været firmaets ambition. Intet andet.
I ovnen
I to år har de lagt i ovnen til en revolution af Mercedes Sprinter efter bruddet med Volkswagen Crafter i en grad, så man nærmest forventede, at de ville trille en rumskib med fissionsmotor ind på scenen.
Men revolutionen er alene sket indendørs og på opkoblingen til verden. Flådeejere med behov for at styre bilerne fra kontoret har mulighed for at vælge Pro Connect, som er det komplet system til overvågning og styring af biler og opgaver.
Ukendt nummer
Køreoplevelsen var derfor ikke ny. Den føles bare sådan. For hende Mercedes, som man hele tiden har ved hånden på samme måde som Apples Siri, giver en tryghed og en lethed i betjeningen, som ikke findes, når man skal afse øjne og lemmer til betjeningsopgaver.
Hun skruer op og ned for klimaanlægget, tænder sædevarmen, lægger ny adresse i GPS’en og tilbyder at opdatere din adresseliste, hvis du beder hende om at ringe til et ukendt nummer.
Mangler sikkerhed
På sikkerhedssiden er det ikke i orden, at der fortsat er systemer, der koster ekstra. For eksempel linjevogteren og sidevindsassistenten, som er nogle af koncernens hofnumre hører til ekstraudstyret i de billigste versioner.
Når det er sagt, halter Mercedes Sprinter nu ikke efter konkurrenterne
Støjgrænsen er nået
Samtidigt har Mercedes gjort en del for at støjdæmpe kabinen, og de er nået til at punkt, hvor de nærmer sig grænsen for det ideelle. Motorstøjen bliver påtrængende og nærmest detaljeret, når man træder på speederen, og vindstøjen voldsom ved motorvejshastighed.
Men alt det fandt min køremakker og jeg ud af under samtalen, som foregik helt uden, at vi hævede stemmerne. Baggrundsstøjen er blevet så lav, at man hører alle andre lyde mere tydeligt.