I USA er en ny trend opstået. Den hedder ‘Icing’ og har intet med en lang puck i ishockey at gøre. Udtrykket stammer fra det engelske Internal Combustion Engine – Forbrændingsmotor på dansk – og beskriver på sin egen beskedne måde, at biler med forbrændingsmotor parkerer på ladepladser for elbiler.
Udtrykket er som sådan ikke nyt. Det opstod stort set samtidigt med, at parkeringspladser med ladestander forbeholdt elbiler opstod rundt omkring på kloden. Det nye består i, at der i USA synes at være en ny opstand mod elbiler under opbygning. Eller rettere: et oprør mod Tesla.
Tomme P-pladser
I Danmark havde Københavns Kommune for et par år siden problemer med doceringen af P-pladser forbeholdt elbiler. Snesevis af tomme elbils-parkeringspladser til de grønne opkomlinge faldt ikke i god jord, når mange stod og manglede.
Derfor blev en del af dem nedlagt igen, og man synes at have fundet niveauet på dette område. Det koster iøvrigt samme takst at parkere ulovligt på en ladeplads til elbiler, som alle andre parkeringsforseekser gør i Danmark.
Sydstatsflaget højt hævet
For det er tilsyneladende kun Teslas ladestationer, der bliver udsat for chikanen, mens det for andre mærker af elbiler synes at være almindelig ulydighed eller uvidenhed, der får andre bilister til at parkere på ladepladserne.
Men demonstrationerne, hvor pickupper samles og optager flere pladser, mens ejerne råber ‘Fuck Tesla’ og opfører sig truende, er startet i sydstaten North Carolina. Her holder man sydstatsflaget højt hævet og har det med at stemme på Trump.
Amerikansk Jantelov
Derfor er det nærliggende, at motivationen for at genere Tesla-ejere hænger sammen med, at det er Elon Musk, der ejer elbilsproducenten.
Musk er stor fortaler for grøn energi og har ud over Tesla også solenergi-virksomheden Solar City og arbejder for elektrisk transport. Men han skal nok snarere ses som et symbol på grøn energi og måske lidt amerikansk Jantelov, som i princippet ikke burde eksistere.
BMW, Nissan og Toyota
For Tesla er alene om at opstille disse super-ladestationer og er derfor et nemt mål for pøbelens oprør. Både BMW, Nissan og særligt Toyota med deres mange-årige hybrid-virksomhed i USA og flere andre elbilsproducenter går fri af denne hetz.
Derfor skal chikanen nok snarere ses som et indlæg i klima-debatten, som foregår på et noget lavere niveau på den anden side af Atlanten.
Den amerikanske drøm
Trump har det jo med at råbe højt i ekko-dale, og kulmine-arbejderne er glade for en mand, der vil redde deres jobs og dermed hele den amerikanske drøm.
Også selv om det er svært at overse ironien i, at kul bruges til at producere elektricitet, som der bliver større og større behov for i den moderne verden – med mange elbiler.
Blokér en vindmølle
Men i den amerikanske drøm redder man sig selv – ikke verden. Og det er nemmere at få ørenlyd ved at chikanere almindelige mennesker med, end det er at råbe dér, hvor det virkelige problem ligger.
Og hvem lægger mærke til en flok pickup-kørerende kulminearbejdere, der blokerer en vindmølle?