Farligere end spritkørsel. Det var konklusionen, da InBusiness med fire medlemmer som testpersoner og i samarbejde med FDM for et par år siden undersøgte, hvor stor indflydelse alkohol, mobilsnak og indtastning på navi’en har på opmærksomheden ved bilkørsel.
Selv i en gedigen brandert formåede testpersonerne at styre og bremse bilen bedre og hurtigere, end når de talte i telefon, eller indtastede koordinater på GPS’en eller SMS’ede.
Og det er efterhånden et accepteret faktum, at uopmærksomhed er en af de største dræbere i trafikken.
Det handler om at holde øjnene på vejen, have håndfri telefoni og klare de opmærksomhedskrævende opgaver, mens bilen holder sikkert parkeret.
Sugekoppen er sikrest
Kun meget få biler har indbygget navigation helt oppe i forruden. Endnu i 2013 findes de i vid udstrækning lavt placeret i midterkonsollen, så man skal flytte sit fokus væk fra vejen, og dermed al opmærksomhed fra trafikken foran og omkring bilen.
Derfor er de gode, gamle GPS-navigatorer stadig det sikreste redskab til rutevejledning – hvis du vel at mærke husker at rengøre ruden og fugte sugekoppen før montering, så den sidder forsvarligt fast.
Garmin har præsenteret en ny, stemmestyret navigator, som er meget simpel at betjene.
Sådan fungerer stemmestyring:
Skal du for eksempel besøge Business Danmark i København, starter du din bil, og siger følgende, når navien er startet:
– ’Stemmekommando – Find adresse – Nørre Farimagsgade 49, København – Ja – Ja’
– ’Stemmekommando’ åbner funktionen, som svarer med ’Sig en kommando’.
– ’Find adresse’ er ét af menupunkterne, og navien svarer: ’Sig en adresse i Danmark’
– Når du har sagt adressen, får du en nummereret liste med naviens bedste gæt. Står din kommando øverst, svarer du ’Ja’ eller ’et’. Står den længere nede, svarer du med det rigtige linjenummer.
– ’Vil du begynde at navigere? – ’Ja’.
Skal du ringe, siger du bare ’Telefon’ i stedet for ’Find adresse’. Dernæst vælger du fra din opkaldsliste eller telefonbog og kan tale via navien, mens rutevejledningen fortsætter i stilhed.
Ikke ufejlbarlig
Og det fungerer. Lynhurtigt endda. Første gang bliver man vildt imponeret over fart, funktionalitet og effektivitet. Men efter et par dage i selskab med vidunderet viste maskinen sin fejlbarlighed. I nogle tilfælde har den svært ved at genkende gadenavne.
Det viste sig, at det bliver bedre, hvis man indtaster gadenavnet manuelt og så forsøger igen, men så går hele ideen jo af. For det smarte er jo netop, at man har en adresse i hovedet, når man kommer flyvende ud fra et kundemøde, eller du får en adresse over telefonen på farten og kan indtale destinationen.
Ti nu stille
Du kan indstille den til at starte stemmestyring med et andet ord end ’stemmekommando’, som jo lyder lidt akavet. Men vælg et ord, der ikke optræder i alle dine telefonsamtaler, for den reagerer prompte med et nyt skærmbillede og ’Sig en kommando’.
Det er en enorm hjælp for os, der bruger GPS hver dag, og som ikke helt kan sige sig fri for en gang imellem at have for travlt til at indtaste adressen, før vi sætter i gang. Men det er ikke kun stemmestyringen, der er et kæmpe fremskridt ved Garmin nüvi 3597.
Også selve betjeningen er blevet langt mere logisk, end vi er vant til fra både eksterne GPS’er og fabriksmonterede navigationsanlæg, hvor det nemt kan kræve en IT-ekspert at få madammen til at tie stille, så man kan høre sin radioavis eller et sjældent spillet nummer med R.E.M. fra det første album.
Tæt på intuitiv
Og når man nærmer sig destinationen i en købstad, man ikke har besøgt siden en sommerferie i barndomsårene, kan det være meget rart lige at få stemmevejledningen tilbage sådan lige omkring byskiltet.
Med stemmestyring foregår det sådan her:
– ’Stemmekommando – Lydstyrke – Tavs’
Og ved byskiltet:
– ’Stemmekommando – Lydstyrke – Lyd til – 90’
Det sidste ’90’ betyder, at du efter at have slået lyden til beder om at få skruet op til 90 procent af lydstyrken.
Det er det tætteste, vi kommer på ’intuitiv betjening’, som er et af Apples mantraer. Og mon ikke Garmin har ladet sig inspirere af Apples produkter, da de udviklede Premium serien med det støbte aluminium-chassis i børstet look?
90 procent suveræn
Også den blanke skærm med billede og høj opløsning minder om de moderne telefoner og tablets. Faktisk opleves den tegnede grafik, vi er vant til på kortet, lidt gammeldags, når man fra den detaljerede forside med ’Find’ og ’Vis kort’ på en cool baggrund med verdenskortet kommer ind på rutevejledningen, der minder om Kraks kort. Det er lige før, man leder efter et hybridkort eller satellitfoto, som vi kender det fra Kraks og Google Earth.
Vores konklusion er, at Garmin nüvi 3597 LMT selv uden stemmestyring ville være en af markedets bedste navigatorer. Med stemmestyring er den suveræn – i ni ud af ti forsøg.