Carlos Ghosn er styrtet lodret fra magtens absolutte top. Her delte han kun VIP-lounge med cheferne for Toyota og Volkswagen, som sammen med Nissan-Renault-Mitsubishi-alliancen er eneste medlemmer i klodens eksklusive klub af chefer for bilproducenter, der sælger over 10 millioner biler om året.
I over 20 år fik han alt betalt af sin arbejdsgiver. Både retmæssigt og – ifølge Nissan og den japanske anklagemyndighed – i høj grad også uretmæssigt.
På statens regning
Nu får han kost og logi på den japanske stats regning. Direktør- og formandsposterne i den japanske del af alliancen er taget fra ham.
Man kan så anføre, at det næppe er nogen udelt god forretning for østaten, for selv hvis han snød med sin indkomstskat, så hørte den dog til i millionklassen. Uanset valuta.
Sjældent brugt regel
I går – efter næsten to måneders varetægtsfængsling – blev han stillet for en dommer og fik lov til at tale sin sag. Retsmødet er ikke et egentligt grundlovsforhør, som vi kender det på vore kanter.
Det er resultatet af en sjældent brugt regel, som giver den anklagede mulighed for at høre, hvad han egentlig bliver tilbageholdt for.
Ingen familiebesøg
Japansk lov giver ikke sigtede de samme rettigheder, som vi kender det. I løbet af sin fængsling har Ghosn ikke haft besøg af sin familie, ligesom hans egne advokater kun har begrænset adgang til at tale med deres klient.
Anklagerne har på den anden side ubegrænset adgang til – den endnu ikke dømte – anklagede.
Medtaget, tynd og grånende
Men Ghosn fik lejlighed til at bedyre sin uskyld fra sin plads mellem to betjente på en bænk foran sine tre japanske advokater.
Der var ikke adgang for fotografer, men journalister i retslokalet har reporteret om en tydeligt medtaget, tynd og grånende Ghosn, som åbenbart heller ikke har adgang til sin normale kulsorte hårfarve.
Presset til at tilstå
I et interview med det franske ugeblad Journal du Dimanche, sagde Ghosns søn i søndags, at anklagerne havde forsøgt at presse hans far til at underskrive en tilståelse på japansk.
En påstand, Ghosns egen forsvarer, Motonari Otsuru, dog afviste på et pressemøde umiddelbart efter det halvanden time lange retsmøde.
Flugtrisiko
Otsuru erkendte dog, at hans klient næppe bliver løsladt på fredag, som det ellers formelt skulle ske. Japansk lov giver mulighed for, at anklagemyndigheden kan forlænge fængslingen ved at rejse nye anklagepunkter.
Under selve retsmødet læste dommeren anklagerne op og tilføjede, at Ghosn bliver tilbageholdt, fordi han udgør en flugtrisiko, og fordi han i givet fald vil kunne påvirke beviser og vidner.
Vender næppe tilbage
Ghosn, der er både libanesisk og brasiliansk statsborger, har ud over sine to statsborgerskaber desuden fransk pas, og der er næppe noget, han hellere vil end at slippe væk fra Japan.
Endnu mere sikkert er det, at han næppe nogensinde vender tilbage, hvis han først ser sit snit til at forsvinde, selv om hans forsvarer fortæller, at han har fået en bedre celle med en større seng. Måske i erkendelse af, at han skal være der i lang tid.
Fra underskud til overskud
Ghosn læste et forberedt dokument op, hvori han bedyrede sin uskyld. Han lagde blandt andet vægt på, at han i sin tid som chef for Nissan siden 1999 har forvandlet den konkurstruede bilforhandler med et underskud på 18,5 milliarder dollar i 1999 til én af japansk økonomis hjørnesten med et overskud på 16,6 milliarder dollar.
I 1999 solgte Nissan 2,5 millioner biler, mens det i 2016 blev til 5,8 millioner.
-Disse resultater – opnået sammen med det uforlignelige hold af medarbejdere i Nissan over hele verden – er den største glæde i mit liv næst efter min familie, sagde den afsatte alliancechef.
Skattesvindel og underslæb
Det primære anklagepunkt lyder på underrapportering af sin indkomst – og dermed skattesvindel – mod den japanske stat. Derudover er han sigtet for underslæb mod sin arbejdsgiver, Nissan.
Retssagen mod Ghosn forventes tidligst at starte om et halvt år, og kendes han skyldig, får han næppe lejlighed til at bruge nogle af de mange millioner, han er anklaget for at have snydt Japan og Nissan for.