Pøblen har for længst afsagt dom over den indtil for tre måneder siden så berømmede chef for Renault-Nissan-Mitsubishi-alliancen, Carlos Ghosn.
Begge japanske parter rev alle distinktioner af mandens skuldre i samme sekund, hans anholdelse i Tokyo den 19. november blev offentligt kendt.
Ingen løsladelse
Renault holdt hånden over Ghosn, mens han var ‘uarbejdsdygtig’ og nøjedes med at udpege midlertidige afløsere. Tilsyneladende for at afvente en løsladelse af den 64-årige koncern-chef.
Renaults største aktionær er den franske regering med 15 procent af aktierne og to pladser i bestyrelsen. Men selv for et europæisk demokrati, hvor man er uskyldig, indtil dommen er afsagt, kan ventetiden blive for belastende.
Mistede tålmodigheden
Således udtalte den franske finansminister, Bruno Le Maire, i et tv-interview onsdag aften, at han gerne ser den fængslede Renault-chef fyret og frataget al magt i organisationen.
De har nok ventet på, om chefen blev løsladt i sidste uge, og da fængslingen blev forlænget uden udsigt til løsladelse, mistede franskmændene tålmodigheden.
Mange kasketter
-Vi går nu ind i en ny fase, og i den fase har vi brug for en ny og stabil ledelse af Renault, sagde han i markant skarpere vendinger, end vi hidtil har hørt fra de ellers afventende parter i Renault og den franske regering.
De vil formentlig træde sammen i løbet af de kommende dage og finde en afløser til Ghosn. Eller rettere: flere afløsere. Affæren har slået en kile af uenighed ned mellem de tre alliance-partnere, men alle kan vist godt blive enige om, at det nok er bedst at lade flere chefer deles om de mange kasketter, Ghosn til sidst var iført.
En byrde for Frankrig
Særligt Nissans udmeldinger har været særdeles kritiske i forhold til, at Ghosn havde for meget magt, og at han på grund af sin status som nærmest enevældig regent kunne gennemføre svindel med koncern-midler uden at skulle stå til regnskab for nogen.
Ghosn er blevet en byrde for franskmændene. Dels ser det ikke godt ud i forhold til forretningen, at chefen sidder i spjældet for skattefusk i Japan og fingrende langt nede i firmaets kagedåse. Og det vel at mærke den helt store kagedåse med alle millionerne.
Dybe sår
Hvis sårene ikke skal blive for dybe mellem Renault på den ene side og Nissan og Mitsubishi på den anden, må der gøres noget.
Og det bliver der. Repræsentanter for den franske regering er i disse dage i Tokyo for at tale om alliancens fremtid. Samtaler der nok bliver en hel del lettere nu, hvor de sidste livliner til Ghosn er ved at blive kappet.
Magtkamp
Nissans CEO Hiroto Saikawa har også givet interviews til den franske presse i denne uge. Her har man været mere kritiske over for Nissans afstandtagen og antydet, at der skulle ligge en magtkamp mellem Saikawa og Ghosn til grund for anklagerne.
Ghosn anses af de fleste som Nissans redningsmand, da han i slutningen af 90’erne grundlagde alliancen med den gang konkurstruede Nissan.
Uantastet i kagedåsen
Men ifølge japanerne retfærdiggør det ikke den tiltagende magt, Ghosn har fået tildelt, og som tilsyneladende har gjort ham i stand til at agere uantastet i nævnte kagedåse.
Men uanset europæiske retsregler og gentleman-opførsel, så er det svært at se, hvordan Ghosn skal spille nogen som helst rolle i hverken Renault eller andet steder i bilverdenen. Hvordan den kommende retssag end falder ud, er han allerede dømt til gabestok i folkets domstol.
Bredere ledelse
For alliancen står nu kun tilbage at samle stumperne og sammensætte en bred ledelse med et lidt strammere regelsæt.
Renault har midlertidigt ind afløsere på Ghosn poster som henholdsvis CEO og bestyrelsesformand i Renault. De forventes begge at blive permanente på det kommende bestyrelsesmøde, så der kan komme ro i geledderne.