For bare halvandet år siden var der slet ingen gasbusser i Danmark. Men nu kører de både i hovedstadsområdet, Holstebro, Fredericia og Skive, og antallet af gasbusser i Danmark er nu oppe på 37, mens yderligere mindst 80 er på vej. Det oplyser HMN Naturgas på baggrund af en ny kortlægning. Trods det nye boom er Danmark dog markant bagud i forhold til andre EU-lande såsom Tyskland, Sverige, Holland og Frankrig, viser tallene.
Heller ikke inden for person- og varebiler er Danmark på omgangshøjde med nabolandende, men flere danske importører er begyndt at fokusere på gas. Blandt andre kan man nu få diverse Fiat-, Mercedes- og Volkswagen-varebiler med gas som drivkraft.
Se listen over varevogne med gas-motor på det danske marked her.
Men mens salget af varevogne med gasmotorer endnu går temmelig trægt, lader det nu til, at der – ligesom i vores nabolande – nu kommer flere og flere gasbusser på vejene herhjemme. Der er tale om bybusser, regionalbusser og minibusser til handicapkørsel, som enten kører på biogas eller naturgas – eller en blanding af begge dele.
Gas til alle
Senest blev der i fredags indsat seks nye gasbusser på CO2-neutral biogas på rute 73 mellem Frederikshavn og Ålborg.
– Biogasbusserne på rute 73 er en del af vores indsats som klimaregion. Gasbusserne er et vig tigt skridt mod en mere miljøvenlig kollektiv trafik, der oven i købet kører på biogas, som er produceret lokalt her i landsdelen. Med de to nye gastankstationer baner busdriften samtidigt vejen for en mere udbredt brug af biogas i transporten i Nordjylland, siger formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (S). Hun påpeger, at brugen af biogas til de seks busser betyder, at udslippet af CO2 bliver 1050 tons mindre om året.
Gasdrevet Iveco Daily som mælkebil
Fiat giver den gas med nyt modelprogram
Det overvejes også at indsætte gasbusser i selve Frederikshavn by på et senere tidspunkt.
HMN Gashandel A/S, som er et datterselskab i HMN Naturgas-koncernen, har netop opført to gastankstationer til de nye busser i Nordjylland. Den ene ved Arrivas garageanlæg på Troensevej 18 i Aalborg og den anden på Suderbovej 16 i Frederikshavn. Sidstnævnte kan også bruges af andre gaskøretøjer.
80 nye gasbusserpå vej
Med de seks nye, nordjyske busser er det samlede antal gasbusser i Danmark nu oppe på 37. Og flere gasbusser er på vej. Eksempelvis har Odense Kommune oplyst, at ca. 40 bybusser på gas kommer på vejene til næste år, hvor der også indsættes yderligere 10 minibusser på gas i Skive. Og så sent som i september besluttede byrådet i Sønderborg Kommune, at der skal indsættes 35 gasbusser i byen i 2017.
Gasbussernes indtog sker i takt med, at der bygges flere og flere gastankstationer rundt om i landet.
– Elbiler fylder jo meget i den offentlige debat. Men uden at særligt mange har opdaget det, sker der en del på gasfronten. Flere og lastbiler og busser skifter nu fra diesel til gas. Når det gælder de tunge køretøjer, er det mere oplagt at bruge biogas og naturgas end el. Busserne og lastbilerne kan nemlig køre markant længere på gas end på el og skal derfor ikke tanke så ofte, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas.
Flere kommuner overvejer gas
Flere af gasbusprojekterne har fået økonomisk støtte af Trafikstyrelsen. Partierne bag energiforliget fra 2012 (alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance) ønsker nemlig, at der kommer grønne alternativer til dieseldrevne busser og lastbiler. Netop den olie- og dieselbaserede transportsektor tegner sig for omkring en fjerdedel af CO2-udledningen herhjemme.
Folketinget har i forbindelse med energiforliget afsat 20 millioner kroner til udbygning af infrastrukturen til gas til transportformål.
HMN Naturgas-koncernens selskaber er i dialog med en række kommuner og trafikselskaber, som overvejer at gå over til busser på gas i stedet for dieselbusser.
– Både kommuner og regioner viser interesse for at skifte til biogas. For biogas udleder slet ikke CO2. På den måde kan kommunerne og trafikselskaberne jo reducere deres CO2-udledning, påpeger den administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, Susanne Juhl.
I EU’s direktiv om vedvarende energi pålægges medlemsstaterne et bindende mål om 10 procent vedvarende energi i transportsektoren i 2020. Dette kan for eksempel være biogas, som er CO2-neutral.