– Den er nice med to 12-volt-stik, det er nice med alle de aflægningsrum, og så kører den dælme godt.
Jakob Munk fra Borrebjerggård VVS vandt altomvarebiler.dk’s konkurrence om at blive testkører af den nye Ford Transit 4×4. En opgave han er gået til med krum hals.
Han er begejstret for den store Ford. Den lille 2.0 TDCI i topversionen med 170 hk løser opgaven godt og får fine karaktérer. Men han skruer også bissen på. For eksempel får den hårde affjedring og Fords måde at kompensere for det på rent komfortmæssigt, en hilsen af de mere kontante med på vejen.
Ekstra vejgreb
– Det fede ved firehjulstrækket er, at når man bor på landet, hvor snerydningen ikke altid er lige god, så tør man at køre ind nogle steder, hvor man ellers ikke ville synes så godt om det. Specielt hvis man kører rundt med en trailer. Her er det jo rart, at man lige kan slå firehjulstrækket til, så man ikke sidder fast eller pløjer hele vejen op med baghjulstrækket.
– Vi håndværkere kan jo også godt finde på at parkere i en græsrabat nogle steder. Mest fordi vi ikke altid har noget valg. Her er det rart med det ekstra vejgreb, forklarer han.
Alt for høj
En af udfordringerne ved at lave en firehjulstrukket udgave er, at den også skal have en vis frihøjde for at være praktisk anvendelig på udfordrende underlag. Og det faldt ikke i god jord os testkøreren.
– Den er alt for høj. Vi skal jo ind og ud af bilen mange gange i løbet af en dag, og der er altså højt op til førersædet. Det samme gælder læssehøjden. Der er jo 70 cm op til kanten af varerummet. Det kan sådan en stivbenet stodder som mig jo slet ikke kapere.
Ingen ridser
Til gengæld giver højden nogle andre fordele, når man først har forceret forhindringen. Sammen med lidt ekstraudstyr og de store ruder forbedrer den overblikket både langt og kort.
– Der er godt udsyn her oppe fra. Det er nice, når man kører, og så er det fedt med bakkamera og baksensor. Den laver man bare ikke ridser i.
Skandaløst
Når man bygger så høj en udgave af en eksisterende bil for at give plads til firehjulstræk og mere frihøjde, er det nærliggende at stramme affjedringen op, så den ikke ‘vælter’ med de forlængede ben. Men det er ikke gjort med stærkere fjedre alene.
– Affjedringen er ikke fantastisk, når man tænker på, det er en bil, der skal kunne køre overalt, stort set. Og så er det skandaløst, at de ikke laver den med luftsæder som standard.
Hvorfor ikke læder
Der er ikke det store salg i firehjulstrukne varebiler i Danmark. De er for dyre i både anskaffelse og drift. Derfor er det kun kunder med et særligt behov for at kunne køre i terrænet, der køber dem. Kunder, der har det med at slæbe lidt mere skidt og høj med ind i bilen.
– At de ikke laver den med læder, forstår jeg ikke. Den er jo bygget til at køre der, hvor den bliver allermest beskidt, siger Jakob Munk.
Lille udveksling
Den lille toliters Euro6 diesel imponerer med sine 170 hk og store moment, men Jakob Munk kunne godt tænke sig lidt større udveksling.
– Den går fantastisk godt i motoren, og den har et godt overskud med de 170 hk. Det er jo også på grund af den, at man kan køre så langsomt i højeste gear.
– Jeg har kørt lidt i en forhjulstrækket Transit, så jeg kender den lidt i forvejen. Men til sammenligning er den lidt anderledes. Den er ideel, hvis du kører meget med trailer. Du kører jo rundt med baghjulstræk, og så har du firehjulstrækket, når det bliver nødvendigt.
Gudsjammerligt
Men den mere komplicerede udveksling til firehjulstrækket, giver lidt problemer for den daglige komfort og får hårde ord med på vejen.
– Den støjer alt for meget, fordi den er så lavt gearet. Man kan jo køre i sjette gear med 55 km/t. Vind- og vejstøj er ikke så slemt, men den larmer noget så gudsjammerligt fra motoren, og det starter allerede ved 70-80 km/t. Det er jeg skuffet over, og det er i hvert fald et minus, hvis man kører meget på motorvej.
God forbindelse
– Der er god plads i kabinen med mange aflægningsrum. Det er ret fedt. Og så har den en hel milliard kopholder, og det er jo i og for sig ret pænt i en bil. Nej, seriøst, jeg har en Sprinter, og den har kun én kopholder, så det her er jo den rene luksus.
Dansk opfindelse gør ledning mellem bil og trailer overflødig
– Den håndfri telefon fungerer ret godt. Det er ikke altid lige godt i varevogne, så her imponerer den alene ved, at det fungerer, som det skal.
Tænder under dynen
Ford har oliefyr som standard i Transit, men det fjernbetjente, som er monteret i testbilen er ekstraudstyr, og netop denne feature falder i god jord hos Jakob Munk.
– Oliefyret er rart. Det er så fedt med fjernbetjent oliefyr. Så slipper man for at skulle ud til bilen for at tænde det. Og man kan tænde det på andre tidspunkter, end man har indstillet det til. Hvis man for eksempel bliver kaldt ud om natten, kan man tænde det lige så snart, man ryger ud af dynerne. Det er altså lækkert.
Bare mange penge
Jakob Munks konklusion er hård og helt på linie med Fords forventninger til den næsten terrængående version af deres største varebil. Merprisen er svær at retfærdiggøre, medmindre man har et helt specifikt behov.
– Jeg synes, den er dyr. Det er nok en bil, der bliver svær at sælge i Danmark. Til langt over 300.000 er der ikke ret langt op til en Mercedes Sprinter med baghjulstræk for eksempel. Så hvis du ikke har brug for firehjulstrækket, er det bare mange penge for en Ford.
Der er da ærgerligt at der laves en test uden noget at sammenligne med.
Jeg synes der skal laves en duel mellem denne Transit og Crafter. Prisforskellen er under 10.000, så bilerne burde være meget ens.
Når vi er ved prisen, så kommer Crafter med vores fantastiske 8 trins automatgearkasse. Merprisen er endnu ikke kendt.