(altomvarebiler i England)
Feltet af nye pick-up modeller i årets kåring af Pick-Up of the Year for året 2013 er meget interessant – og intet afgøres før stemmerne fra den europæiske jury er talt om og vinderen er udråbt i Dublin i begyndelsen af november.
Altomvarebiler.dk’s udsendte, som udgør den danske jury, har i den forbindelse været på Millbrook testområdet ved Milton Keynes – et par timers kørsel nord for London. Et kæmpe område med 34 testfaciliteter på 1.800 hektar og 57 kilometer veje, hvor Europas bilindustri tester nye køretøjer af alle størrelser og afarter – fra små biler til kæmpe militærkøretøjer.
I de to dage har juryen fået lov til at boltre os på især off-road baner og snoede og kuperede asfaltveje for at finde ud af, hvilken pick-up, der mest har gjort sig fortjent til prisen Pick-Up of the Year 2013.
Australsk udviklet
Lille favorit er ifølge undertegnede Fords helt nye Ranger, som er ny fra inderst til yderst i førhold til forgængeren. Bilen er udviklet down under i Australien af et internationalt team – og bilen bygges i Sydafrika og Thailand. Lande, hvor pick-up biler er uundværlige.
Ranger er bygget som alle biler som kompromis mellem køreegenskaber på vej og i terræn. Og i årets felt er den ganske suveræn på fast underlag, hvor 4×4 biler vil opholde sig mest for langt de fleste af kunderne – altså med sikre køreegenskaber og god komfort. I terrænet skal en 4×4 være sikkerheden selv, og Ranger byder momentstærke motorer til opkørsler og sikker gearing til nedkørsler – her krydret med hill descend, så man hjælpes ned ad bakkerne.
Fast affjedret
Ranger er lidt fastere i affjedringen end dens værste konkurrent i år, Isuzu D-Max, som er lidt mere komfortabel i terrænet. Gearskiftet i Ford har kortere vandringer, mens D-Max har lange vandringer. Det er en smagssag, om man foretrækker det ene eller det andet. Generelt er Ranger skruet bedre sammen – men kabinen føles smallere end D-Max.
De to motorer på 2,2 og 3,2 liter gør det begge godt – men den største byder på et imponerende moment på 470 Nm og 200 hk. Det mærkes i terrænet, hvor den trækker bilen ubesværet rundt i terrænet.
Lige så avanceret er VW Amarok, som er med i feltet med sin nye 180 hk og 420 Nm stærke motor og nye 8 trins automat gearkasse, som altomvarebiler.dk tidligere har testet. Bilen er bare ret stor, og det er svært at se ud over kanterne. Men det er oplagt den bil, der byder på mest luksus. Det er da også feltets dyreste bil.
Avanceret i terrænet
Nu er dækmontering vigtig i off road sammenhæng – og Amarok testbilen havde ikke de mest grovkornede på. Den kom dog let igennem off road banerne med sit Torsen differentiale og esc system, der i forbindelse med automatgearet går ind og nedbremser bilen hjul for hjul som et avanceret hill descend system. Trailer-stabilitetssystem er standard og betyder at den også er stabil med trailer. Trailervægten med bremser er endda 3,2 tons.
Med i årets felt er Ssangyong Korando (Actyon), som er udviklet som en 4×4 personbil med navnet Kyron. Den har to liter dieselmotor på 155 hk og uafhængig affjedring for og bag. Den er derfor ingen arbejdshest – og nyttelasten er ikke stor.
Den var i Danmark for nogle år siden – Actyon blev ikke markedsført, og i dag er mærket ikke på det danske marked, om end der fortsat findes en importør – nemlig Ssangyong Danmark under Interdan gruppen.
Lav frihøjde
Bilen har gennem sin mere personbilsagtige affjedring et meget sikkert vejgreb – men kommer ikke op på siden af Ranger, D-Max og Amarok i terrænet, hvor frihøjden er for lille – og da den er uden bundplade, går det let galt. Momentet på 360 Nm betyder dog trækkraft nok. Den har også standard esc (ESP). Prisen i Storbritannien er lav. Cirka 160.000 kroner
Så ikke så lav som kinesiske Great Wall Steed til under 140.000 kroner omregnet for basis S-modellen. Den har meget luksusudstyr i basismodellen – og endnu mere i SE modellen, men samlekvalitet er langt under de andre i konkurrencen. Men den klarer terrænet uden at kny med sine 143 kinesiske heste. Den er til gengæld ikke så stabil på asfalt. Euro 5 motorer kommer sammen med esc først til næste år, hvor den kommer til Danmark – importeret af samme gruppe, som sælger Subaru.
I bund og grund er den som en tidligere generation japansk pick up – kendetegnet ved et stort rat. Den er højbenet, så selv dybe hjulspor klares fint. 4×4 tilkobles med trykknapper på instrumentbrættet. Man skal bare give systemet nogle sekunder til at reagere – og ned ad bakke skal man vælge første gear, for ellers løber den fra én.
Sprælsk lille italiener
Sidste deltager i testen var den nye Fiat Strada i den luksusiøse Adventure Dobbia Cab udgave – med plads til fire i kabinen. Men som alle dobbelt Cab pick-up modeller vil de ikke bliver solgt med bagsæder, da beskatningen så er som en personbils.
Fiat’en er faktisk spændende, fordi den er billigere end de andre i feltet. Den kører forbilledligt på asfalt og grus, men den er ikke egnet til hard core off road kørsel. Dertil er den for lav. Men lette udfordringer klarer den godt med sit elektriske spærredifferentiale, der kan kobles til manuelt med trykknap.
Motoren er 1,3 Multijet, som kendes fra Doblò – med 95 hk og fin trækkraft. På de stejle bakker skal man dog bruge gearene mere flittigt. Brændstoføkonomien er med knap 20 km/l feltets bedste – nyttelasten er 630 kg.
Lige nu er der dog ikke planer om at tage den brasiliansk byggede pick-up til Danmark -ifølge pressechef Erik Holm fra den danske importør. Ikke mindst fordi den endnu ikke har esc system.