Når danske bilejere skal vælge nye dæk til bilen, har de især fokus på dækkets egenskaber på en regnvåd vej, men mindre på rullemodstand og driftsøkonomi, miljøvenlighed og komfort. Dét er konklusionen efter et rundspørge foretaget af dækproducenten Michelin blandt danske bilister.
Sikkerhed og pris er bilejernes primære kriterier for valg af dæk, de skal være sikre, slidstærke og billige. Parametre som kan være vanskelige at forene i en højere enhed.
– Forbrugerne vil have kvalitet for deres penge. Dækkene skal levere optimal sikkerhed, de skal ikke koste en formue og skal kunne holde længe, siger Peter Qvist, salgsdirektør i Michelin Danmark.
Han peger i den forbindelse på den EU-dikterede dækmærkning, som indførtes i 2012. Mærkningen angiver et nyt dæks præstationsniveau på våd vej, støjniveau og indflydelse på brændstofforbruget. Stiler bilejerne efter optimal sikkerhed, kan det anbefales at skele til EU-mærket.
– For når det gælder bremselængde på våd vej, er forskellen mellem et A- og et F-dæk nemlig 16-18 meter. Det svarer til ca. fire billængder, pointerer Peter Qvist.
Paradoksal holdning
Samtidigt undrer det ham, at bilejerne på én gang går så meget op i prisen på dæk, når det kniber med at få det optimale ud af dem – få dem til at holde længst muligt.
Det er et faktum, at danske bilister forsømmer at kontrollere og vedligeholde det foreskrevne lufttryk i dækkene på deres biler. Talrige periodiske dækkontroller har vist, at mange biler kører med for lidt luft i dækkene.
Ved det førnævnte rundspørge svarede 12 pct. af bilisterne, at de aldrig kontrollerer dæktryk, mens 19 pct. nøjes med at kontrollere det, når der skiftes mellem sommer- og vinterdæk. I Norge og Sverige er det kun henholdsvis 7 og 6 pct., som aldrig kontrollerer dæktryk.
Kun 29 pct. af danske bilejere kontrollerer hver måned bilens dæktryk, og Peter Qvist finder det paradoksalt, at økonomien spiller så stor en rolle ved anskaffelsen af dæk, og i vidt omfang neglieres, når de er monteret på bilen. Både fordi korrekt dæktryk sparer brændstof, sikrer dækkene maksimal levetid, og fordi lavt dæktryk forringer dækkenes vejgreb og forøger bremselængden.
EU-krav om dæktrykovervågning
For lavt dæktryk får dæktemperaturen til at stige, hvilket både øger slitagen og brændstofforbruget og og for lavt dæktryk har tillige en negativ indflydelse på dækkenes egenskaber, når det gælder aquaplaning, bilens balance samt undvige- og bremsemanøvrer.
Forkert lufttryk i et enkelt dæk kan påvirke bilens køreegenskaber. Er det forkert i flere dæk, bliver det kun værre.
Med bilejerenes svigtende dæktrykkontrol in mente giver det god mening med et EU-krav om fabriksmonteret automatisk dæktrykovervågning på nye biler fra og med 1. november 2014.