E-handelen vokser – og det vil den blive ved med i de kommende år. Samtidig vil der blive udviklet nye app’s og nye teknologier, der vil revolutionere både person- og godstransporten.
Fremtidens køretøjer til person- og godstransport bliver førerløse. Men det er varebilerne, der skal overvinde de største udfordringer, og derfor kommer de sidst i mål.
Arbejdsgruppe nedsat i 2017
Dette – og meget andet – kan man læse i en ny rapport, der hedder “Ekspertgruppen Mobilitet for fremtiden”. Den er netop udgivet af Bygnings-, Transport- og Boligministeriet.
Rapporten er skrevet af uafhængige eksperter, der har arbejdet i en gruppe, som transportministeren nedsatte i 2017. Eksperterne blev bedt om at belyse, hvordan udviklingen i samfundet og udviklingen af nye app’s og ny teknologi vil kunne påvirke de beslutninger, som politikere inden for transport skal træffe i de kommende år.
Giver et samlet indblik
Eksperterne har bl.a. vurderet, hvordan og ikke mindst med hvilken hastighed automatisering af biler vil blive udbredt for henholdsvis private biler, taxier, busser samt vare- og lastbiler.
Rapporten forsøger at give et samlet indblik i, hvornår de nye teknologier sammen med nye forretningsmodeller baseret på blandt andet app’s for alvor kommer til at levere øget mobilitet til store grupper i befolkningen.
Selvstyrende personbiler og lastbiler
Forfatterne er enige om, at autonomi hurtigst vil vinde indpas i private biler, der kører på motorvejene. Her vil de selvstyrende biler være en evolution af dagens biler med avancerede førerassistent-systemer.
Lastbilerne vil følge den samme udviklings-sti som personbilerne, og vil desuden køre i kolonner (platooning).
Niveau 5-biler introduceres i 2030
Førerløse biler, der fra starten er tænkt som førerløse, vil formentlig blive introduceret betydeligt senere end selvstyrende biler. De førerløse biler vil være på autonomi-niveau 4 og 5, hvor fem er det højeste niveau.
Vejdirektoratet forventer, at niveau 5‐biler vil blive introduceret i Danmark i 2030, og at de for alvor vil vinde markedsandele i 2040’erne. Mange af disse biler vil være taxi’er.
Længere udsigter med varebilerne
Men når det kommer til varebiler på niveau 4 og 5 er udfordringerne noget større. Byerne er de store vækstområder, og udbringning af varer skal ske som en fysisk overlevering til kunden. Det vil sige, at bilen skal køre i svært trafikerede områder og navigere blandt mange bløde trafikanter.
Det stiller ekstra store krav til teknologien i den førerløse bil, og derfor vurderer rapporten, at den fuldt autonome distributionskørsel ligger endnu længere ude i fremtiden.
Ground-drones kan blive revolutionerende
Samtidig hævder rapporten, at der er en række områder, hvor en automatisering snart kan vinde frem. Der nævnes de såkaldte “Ground drones”, der er små selvkørende robotter, som kører med lav hastighed.
Disse vil kunne revolutionere udbringningen af pakker og andre postforsendelser, fordi der kan spares lønninger. Det er dog usikkert om forbrugerne vil acceptere den ringere service, der ligger i at skulle gå robotten i møde.
Flyvende droner til medicin og ekspresleveringer
Et andet område er de flyvende droner til pakketransport. Det er teknisk muligt i dag, og flere transportører laver forsøg med leverancer via drone.
De kræver dog ret meget energi i forhold til deres vægt og er derfor mest oplagte til specialområder som f.eks. medicin og eksprespost. Der er også udfordringer i forhold til sikkerhed. Hvis droner f.eks. falder ned eller to droner støder sammen. Desuden er der forhold som overvågning og støj i forhold til regulering af luftrummet.
Kan modvirke udviklingen i tyndt befolkede områder
Rapporten nævner, at disse droner med fordel vil kunne servicere tyndt befolkede områder samt ø‐samfund med vare og pakkeudbringning. Dermed vil de kunne modvirke de eventuelle serviceforringelser, der måtte komme fra butikslukninger som følge af øget e‐handel.
Den nuværende danske lovgivning muliggør dog ikke brug af droner til pakketransport. Droner må kun anvendes til f.eks. overvågning af afgrøder, kortlægning og fotografering.
CO2-frie varebiler i 2035-40
Rapporten behandler f.eks. også udviklingen af el-drevne køretøjer og Danmarks fremtids-perspektiver for reduktion af kuldioxid.
Skal vi opfylde Parisaftalen hedder det bl.a., at alle nye personbiler skal være CO2-frie i 2035. Nogle få år senere kommer så turen til varebilerne, der i øvrigt tegner sig for 17 procent af hele den danske transportsektors energiforbrug.
Rapporten kan downloades her:
https://www.trm.dk/da/nyheder/2018/ole-birk-olesen-bilen-faar-en-stoerre-rolle-i-fremtiden