De fleste af os er flasket op med, at man blænder ned, når man nærmer sig modkørende for at undgå at blænde dem med sit fjernlys. Typisk når man er omkring 300 meter fra modkørende. Ellers vanker der kontant afregning i form af blinkende lygter fra modkørende.
Det er gadens lov. Eller måske snarere: motorvejens lov. Men nu har FDM udsendt en pressemeddelelse som foromtale til en artikel i næste nummer af Motor, hvor de fastslår, at man ikke skal blænde ned, når man møder modkørende på motorvejen.
Skyld i ulykker
Jurist i FDM, Dennis Lange, forklarer, at det går ud over trafiksikkerheden, hvis man ikke tilpasser lyset til farten, og at det derfor ikke er sikekrt at køre med nærlys ved motorvejshastighed på en uoplyst motorvejsstrækning.
For ‘…så passer lys og hastighed ikke sammen, og det går ud over trafiksikkerheden. Det kan i værste fald være skyld i ulykker’, skriver FDM’s medlemsmagasin Motor.
Misforstået hensyn
– Det er afgørende for trafiksikkerheden, at man som bilist kan se tilstrækkeligt langt. Det gælder ikke mindst på motorvejene, så man kan nå at reagere, når farten er høj og bremselængden større. Når mange alligevel undlader at bruge det lange lys, skyldes det enten uvidenhed eller et misforstået hensyn til andre modkørende bilister, som man ikke ønsker at blænde.
– Men det er forkert. Som udgangspunkt skal man køre med fjernlys på motorvej og kun blænde ned, hvis der er få hundrede meter op til en forankørende, siger Dennis Lange.
Øjnene på vejen
I pressemeddelelsen står der endvidere:
‘Færdselsloven siger ganske rigtigt, at man ikke må blænde andre trafikanter, og på landeveje kan det betyde, at man skal blænde ned, når man møder modkørende biler. Det problem har man imidlertid ikke på motorvejen. Holder man her øjnene på vejen, som loven siger, risikerer man ikke selv at blive blændet af bilerne i den modkørende retning.
Hvor farlig det forkerte lys på bilen er, fremgår blandt andet af en rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, der har analyseret 27 trafikulykker på landeveje sket om natten. I halvdelen af de ulykker, hvor føreren kørte galt i et sving, var kun nærlyset tændt, mens brug af fjernlys, der normalt lyder op til dobbelt så langt, sandsynligvis kunne have afværget ulykken.’
Særligt kritisk på motorveje
Men FDM nævner intet om at tilpasse hastigheden til forholdene, så man kan køre sikkert, hvis det skulle blive nødvendigt at blænde ned.
– Kører man med nærlys, kan man typisk kun se 50-70 meter frem. Det bliver særligt kritisk på motorveje, hvor man med en hastighed på over 100 km/t kun har ganske få sekunder at reagere i. Når mange bilister alligevel kører både 110 og 130 km/t i mørke med nærlys, er det givetvis fordi, trafikken er en dårlig læremester. Man kan i mange år gøre noget, der reelt er farligt, uden at der sker noget, men det er altså ikke det samme som, at det ikke er farligt, siger Dennis Lange.
FDM fortolker loven
Og det giver vel en vis mening, at man skal passe sig selv og sit eget i sin vejbane på motorvejen og lade andre om at køre sikkert i deres.
Men FDM’s påstand er en tolkning af Færdselslovens paragraf 33. Her er, hvad paragraffen siger om fjernlys:
Færdselslovens § 33
Stk. 2. Fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel.
Stk. 3. Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes:
1) på strækning, hvor vejen er tilstrækkeligt oplyst,
2) ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes,
Hvad gør du?
Altomvarebiler.dk har gennemgået en række kommentarer fra politifolk, som samstemmende siger, at man skal tilpasse lys og hastighed efter forholdene og blænde ned, når man møder modkørende. Det samme gælder for kørelærere.
Men hvad gør du? Blænder du ned på motorvejen for ikke at blænde modkørende, eller gør du som FDM siger og lader fjernlyset være tændt?Men hvad er rigtigt? Er vi for sarte, når vi blinker med lygterne for at få modkørende til at blænde ned? Skriv din kommentar i kommentarfeltet under artiklen eller på Altomvarebiler.dk’s Facebookside
Blænder ned !! Helt klart. Lys på biler i dag er meget bedre end det lys der var p biler da loven blev lavet, så der er kun et at gøre nemlig at tilpasse sig.
Den altoverskyggende regel man som noget af det første bliver præsenteret for, når man tager kørekort er, vis hensyn, så siger resten vel egentligt sig selv?
Når FDM råder til at fortsætte med høj hastighed,
tilmed i mørke,kan jeg kun undre mig. Det er nemlig alment kendt, at farten dræber. De har selv kørt mange kampagner, bl.a med bremselængde hvor man har forklaret at bare nogle få meter kortere, kan redde liv!! Hvad med dem som bliver blændet? De kan jo ikke bare klodse bremsen og fortsætter reelt uden at kunne se tydeligt fremad, hvor sikkert er det, helt ærligt!
Man skulle tro, at det er politikere, der sidder i FDM, for de kender heller ikke til virkeligheden.
Jeg er helt klart af den opfattelse at du skal blænde ned, og min bil gør det af sig selv .
Det ville godt nok være en lang fra Nordjylland til København i mørke, hvis alle biler blænder en 👎
Hvor farlig det forkerte lys på bilen er, fremgår blandt andet af en rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, der har analyseret 27 trafikulykker på landeveje sket om natten. I halvdelen af de ulykker, hvor føreren kørte galt i et sving, var kun nærlyset tændt, mens brug af fjernlys, der normalt lyder op til dobbelt så langt, sandsynligvis kunne have afværget ulykken.’
Læg mærke til hvad der står ! Undersøgelsen man henviser til handler om ulykker på LANDEVEJE og i SVING. Landeveje er ikke motorveje og sving på motorveje er laaaaaange og bløde. SÅ LA DA VÆR
Vis hensyn og blænd ned