Volkswagen så umiddelbart ud til at slippe tåleligt ud af dieselgate. I hvert fald målt på rent salg og omdømme. Man kan endda anføre, at de i kølvandet har lagt så meget energi i at styrke deres grønne image i dag står stærkere, end de ellers ville have gjort på el- og hybrid-markedet.
Det samme kan man efterhånden ikke sige om branchen som helhed. Den synes at vende ryggen til dieselbilerne, mens politikerne driver heksejagt på dem som de store klima-syndere.
Kampen er aflyst
Det er som om, alle de kampe, den har kæmpet med EU og resten af verdens beslutningstagere om stramninger af krav til forurening og CO2-udledning pludseligt er aflyst og erstattet af et generelt krav om en total udfasning af dieselmotoren.
Toyota har allerede meldt ud, at de næppe kommer til at introducere flere dieselmodeller, og det seneste rygte går på, at Fiat Chrysler inden år 2022 har leveret sin sidste dieselbil.
Samtlige udfases
Og det må være noget at en kamel at sluge for italienerne, som jo længe har været langt fremme i udviklingen af netop dieselmotorer. Planen skulle være at udfase dieselmotorerne i samtlige af koncernens mærker.
Historien kommer fra Financial Times, som citerer kilder tæt på ledelsen i koncernen for, at en fireårsplan, som bliver offentliggjort den første juni, vil fortælle nærmere detaljer om beslutningen, der er blevet truffet som en konsekvens af faldende efterspørgsel på dieselbiler.
Seneste sensation
I det hele taget er dieselmotorens dominans i Europa blevet brudt i kølvandet på dieselgate, hvor den stigende modstand mod diesel har ført til, at adskillige storbyer har forbudt visse generationer af dieselmotorer.
Og nu bliver reglerne strammet yderligere. Seneste sensation fra den kant kom i Leipzig i går, hvor en domstol bekendtgjorde, at større byer skal have lov til at forbyde dieselmotorer i det omfang, de skønner passende.
12,3 millioner biler ud af byen
Det vil med stor sandsynlighed betyde, at alle andre end biler med Euro 6-motorer bliver forbudt at køre ind i byerne. I rene tal betyder det, at kun 2,7 millioner ud af Tysklands 15 millioner dieselbiler får lov at køre ind i storbyerne. 12,3 millioner bliver med andre ord smidt ud af byen.
Og som om det ikke var nok, så mener ADAC – Tysklands magtfulde svar på FDM – at opgradering af eksisterende biler, så de kan opfylde emissionskravene, skal udføres på bilproducenternes regning. Både Euro5- og Euro6-motorer skal have en opgradering til cirka 1.500 Euro for at blive godkendt til bykørsel.
En bombe under industrien
Gør de det ikke, vil bilerne ikke længere have samme værdi for de nuværende ejere, og de vil heller ikke være det samme værd i en brugthandel.
Det er med andre ord lidt af en bombe under den tyske bilindustri, og skal man tro de første ekspertkommentarer til dommen, så vil den danne præcedens over resten af Europa.
En stor dag for ren luft
Samtidigt er det lidt af en lussing til Kansler Merkel, der er kendt for at være endog meget mildt stemt over for den tyske bilindustri.
‘Det er en stor dag for ren luft i Tyskland’ jublede Jürgen Resch, der er direktør i miljøorganisationen DUH.
Diesel står til halvering
Og det er ikke så underligt, at han jubler. For de fleste kan vist øjne ironien i, at netop Tyskland går forrest i kampen for at komme af med dieselmotoren, når man tænker på, hvor stor en del af verdens biler, de producerer.
Prognoser tyder i øjeblikket på, at dieselbilernes andel af Europas bilmarked bliver næsten halveret fra 52 procent i 2015 til 27 procent i 2025.