Altomvarebiler.dk i Hamborg:
Mercedes-Benz er ikke blevet gift og skiftet efternavn. De er bare så glade for deres elektriske varebiler, eVito og eSprinter, at de har fået deres helt eget navn – Mercedes eVANs.
Det fungerer som et supermarked for den nye kunde, der aldrig har haft en varebil før og spørger ekspedienten, hvad han mon kan få brug for. Et ganske afgørende moment for hans videre færden i denne nyplantede jungle.
Den rigtige rækkevidde
Og ekspedienten forklarer ham, at han kan få en app til sin telefon, som kan regne ud, hvor mange elbiler, han kan bruge.
Så sætter de sig ned og regner på, hvor mange batterier, der skal puttes i de forskellige varebiler. For det handler jo ikke om vælge den varebil med den længste rækkevidde. Det handler om at vælge den rigtige rækkevidde.
Partner med hele pakken
Herefter kan de så gå i gang med at flå hard- og software ned fra hylderne i Mercedes eVANs bugnende supermarked. For det er fyldt med alt godt til de nye kunder.
Du kan vælge flådestyring, GPS-overvågning, serviceaftaler og Connectivity. Mercedes bliver nærmest partner med de kunder, der vælger hele pakken.
Ikke bare en elbil
Det var folkene bag udviklingen af både biler og det omsiggribende logistiske support-netværk med tilhørende hard- og software, der stod for præsentationen i går i Hamborg. For i denne sammenhæng er en præsentation af en ny elbil ikke bare en ny model, som man sætter sig ind i og kører.
Mercedes-Benz er i lighed med deres konkurrenter løbet ind i øretæver, når de har været lidt for tidligt ude med for eksempel den første el-Vito i deres iver for at få nyhederne på markedet.
Helt vildt omfattende
De tekniske og kommercielle udfordringer viste sig større end først antaget, og derfor vælger man nye og i mange tilfælde helt vildt omfattende løsninger.
Toyota satser som bekendt ensidigt på hybrid-teknologi, mens for eksempel Hyundai længe har haft brint-biler på markedet. Det er ikke så omfattende – bare fokuseret.
Komplicerede totalløsninger
Alliancen (Nissan, Renault og Mitsubishi) arbejder med rene elbiler og en kompliceret tilbehør med at lagre hele samfundets elektricitetsreserver i elbilerne, når de holder stille. Det er en god og smuk idé, som de holder stædigt fast i.
Mercedes gør det klart for alle, at de satser på en totalløsning for flådeejerne, når det kommer til varebiler. En løsning der kan styre både konventionelle, elektriske og – som vi skrev tidligere på ugen – en brint-elektrisk hybrid, som foreløbigt er bygget i en demoudgave som autocamper.
Hvor mange batterier
Men det gamle problem med rækkevidden bliver ved med at være et stort problem for Mercedes-Benz. De kæmper en tilsyneladende ekstraordinært sej kamp for at få deres elbiler til at levere konkurrencedygtige rækkevidder.
Den nye eVito kører med tre af de nye 14 kWh-batterier til en rækkevidde på anslået 150 km. eSprinter, som kommer på markedet til næste år, fås med op til fire batterienheder, der skal til for at nå samme teoretiske vingefang.
Vælg den rigtige
Derfor måtte man trække lidt på smilebåndet, da de under præsentationen sagde, at det ikke handlede om at vælge den varebil med den længste rækkevidde. Det handler om at vælge den med den rigtige rækkevidde.
En let omskrevet vending, som salgskonsulenter i erhvervsafdelingen har brugt i mange år om dieselmotorer for at optimere brændstofforbruget i forhold til behovet.
Ufrivilligt komisk
Argumentet er egentlig ok. Hver batterienhed vejer 125 kg, og det tager i forvejen hårdt på lasteevnen, så det burde give mening at se, om man ikke lige kan undvære et enkelt eller to. Men når spillerummet kun går op til de maksimale 150 km, kommer det til at lyde ufrivilligt komisk.
De færreste af os kører så langt hver dag, at en elbil ikke kan klare opgaven, men virkeligheden har endnu ikke fået tag i kunderne, der er vant til at tanke, når der er 100 km diesel tilbage i tanken.
Varmepumpe
Og det er synd. For Mercedes eVANs er et godt koncept. Tyskerne har arbejdet intenst med at finde flere kilometer alle vegne. For eksempel har de installeret varmepumpe, der både kan køle og varme for det halve strømforbrug.
Samtidigt kan du styre din opladning og time kabinevarmen fra en app, så du ikke skal bruge batteriets strøm til at fjerne is fra ruden eller køle den ned om sommeren. Mercedes kalder det meget rammende for preconditioning.
Adskillige apps
En anden app, som kommer på markedet i Tyskland sammen med eVito i år, kan måle dit kørselsmønster og fortælle dig, om det kan dækkes af en elbil.
Til næste år nedkommer de med et digitalt værktøj, der gør din virksomhed i stand til at beregne, om det kan svare sig at skifte til eldrift.
Et reelt alternativ
For dagens varebils-kunder ser ikke længere elbiler som bare et grønt værktøj til at vinde kundernes gunst. De ser den som et reelt motoralternativ, som skal konkurrere på lige vilkår med forbrændingsmotorer.
Og når så alt andet er lige, kommer vi til det grønne argument, som i dag også begynder at handle om adgang til Europas bykerner, som ikke ser med nådige øjne på dieselmotorer.
Laderen i frokostpausen
Men der er langt igen for Mercedes eVANs. eSprinter har med tre eller fire batterienheder henholdsvis 115 og 150 km rækkevidde. Risikoen for at glemme at sætte laderen til i frokostpausen og dermed ødelægge eftermiddagens kørsel er altid til stede.
Samtidigt er lasteevnen nedsat, ligesom du bliver nødt til at havde begrænset topfart for at bevare det meste af den teoretiske rækkevidde.
530 km
Derfor har Mercedes valgt at satse på brint-teknologi, som de flere gange siden 1994 har haft på programmet uden den store succes.
Nu har de bygget en brændselscelle-motor til varebilerne. Den har en rækkevidde på op til 530 km, hvoraf de sidste 30 sidder i batteriet, som kan lades op hjemmefra.
Brint vejen frem
Ikke desto mindre viser Mercedses-Benz med deres omfattende satsning på elektriske varebiler og alt dertil hørende, at de tror på, at det er fremtidens fremdrift til lokale jobs og byens puls.
Skal du længere væk, er brint vejen frem. Der er premiere på Mercedes eVito senere i år og på eSprinter til næste år. Mercedes Citat kommer også på el, men om den bliver baseret på Renault Kangoos teknologi vil Mercedes’ ingeniører ikke ud med